Redactia.ro
Home » Știri » Ministrul Sănătății a făcut anunțul! Este alertă epidemiologică în România! Rujeola a pus stăpânire pe spitale

Ministrul Sănătății a făcut anunțul! Este alertă epidemiologică în România! Rujeola a pus stăpânire pe spitale

În lumina creșterii alarmante a cazurilor de rujeolă și a numărului semnificativ de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase, Ministerul Sănătății a anunțat oficial epidemie de rujeolă la nivel național. Această decizie a generat o stare de alertă printre medicii români, care se confruntă cu o creștere semnificativă a pacienților afectați.

Spitalele de boli infecțioase primesc zilnic între 10 și 20 de pacienți cu rujeolă în camerele de gardă, iar situația devine din ce în ce mai gravă, cu un număr considerabil de persoane internate. Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș din Capitală, dar și alte spitale de pediatrie, se confruntă cu un flux constant de cazuri.

S-a anunțat epidemie de rujeolă în România

La Institutul Matei Balș, peste 50 de pacienți sunt internați, cu o cifră surprinzătoare de jumătate dintre aceștia fiind adulți. La Spitalul Victor Babeș, jumătate din secția de pediatrie este ocupată de copii cu rujeolă, iar numărul pacienților internați crește zilnic, atingând 7-8 persoane de toate vârstele, toți nevaccinați.

În cadrul Spitalului Marie Curie, săptămânal sunt semnalate cazuri suspecte, iar preocuparea pentru posibilele epidemii se intensifică. Medicii atrag atenția asupra faptului că părinții nu și-au vaccinat copiii în ultimii ani, ignorând importanța vaccinului ROR, administrat la vârstele de un an și cinci ani. Această neglijență contribuie la creșterea numărului de cazuri, iar suspiciunile se transformă în realitate în fiecare săptămână.

Cu toate că se dispune de un vaccin eficient împotriva rujeolei, acoperirea vaccinală în România este îngrijorător de scăzută. Doar 78% dintre copii au primit prima doză, iar numărul scade la 62% pentru cea de-a doua doză, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Această realitate este reflectată în numărul total de cazuri confirmate, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), care a raportat 1855 de cazuri confirmate cu rujeolă în România, între 01.01.2023 și 30.11.2023.

Ministrul Sănătății a făcut primele declarații

În prezent, ne confruntăm cu aproape 2.000 de cazuri la nivel național, distribuite în 29 de județe. Această creștere alarmantă subliniază necesitatea unei acțiuni imediate și coordonate pentru a contracara epidemia de rujeolă. Este esențial să se intensifice eforturile în educarea părinților cu privire la importanța vaccinării și să se asigure accesul facil la vaccinuri pentru toți copiii eligibili.

„Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare“, a declarat ministerul condus de Alexandru Rafila.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: