Redactia.ro
Home » Știri » Misterele Lacului Sfânta Ana. Este singurul lac vulcanic din România. Ce legende ascunde unul dintre cele mai frumoase locuri din țara noastră

Misterele Lacului Sfânta Ana. Este singurul lac vulcanic din România. Ce legende ascunde unul dintre cele mai frumoase locuri din țara noastră

Singurul lac vulcanic din România, Sfânta Ana, este unul dintre cele mai frumoase din România. Pe cât e de frumos locul, pe atât e plin de legende și mistere greu de deslușit.

Misterele Lacului Sfânta Ana

Una dintre legendele lacului spune că pe acele meleaguri au trăit doi tineri care urmau să-și unească destinele. Dar fata, pe numele său Ana, nu și-a dorit această căsătorie, pentru că nu putea accepta să trăiască toată viața alături de un bărbat care, deși avea o avere imensă, era un om rău.

Neînțeleasă și obligată de părinți să facă acest pas, în noaptea nunții, tânăra mireasă, plină de suferință, s-a aruncat în lac, trupul acesteia nemaifiind găsit niciodată. Localnicii au denumit atunci lacul Ana, după fecioara care și-a pierdut viața. De altfel, pentru ca sufletul acesteia să se odihnească în pace, în fiecare an, de hramul Sfintei Ana, la marginea lacului are loc o slujbă de pomenire.

Povestea fraților care nu s-au iubit

O altă legendă povestește că de demult pe acele meleaguri au trăit doi frați, care nu se iubeau deloc, nu iubeau pe nimeni și se mândreau cu cetățile lor. Într-o zi, unul dintre frați a primit o vizită, un musafir venind la el într-o caleașcă trasă de șase cai.

Invidios, cel care l-a primit l-a îndemnat să joacă la zaruri caleașca și caii și a câștigat. Când fratele său a văzut, și-a luat o caleașcă cu 12 cai și a adunat și 12 din cele mai frumoase fete din cetatea sa, Ana fiind luată prima. Când celălalt frate a văzut, a plesnit-o pe Ana pe față cu un bici. Cu sângele șiroind, aceasta l-a blestemat să se scufunde sub pământ. Se spune că în acel moment, s-a pornit o furtună iar bărbatul a fost înghițit cu tot cu cetate, pe acel loc apărând un lac superb.

Incredibil este faptul că și în zilele noastre nivelul apei lacului Sfânta Ana nu scade niciodatăm deși acesta e alimentat doar cu apă de ploaie.

Lacul Sfânta Ana e considerat un loc al iubirii şi al fertilităţii

Oamenii veneau aici să se roage la capela de lemn de lemn de lângă lac încă din secolul al XII-lea. În 1564 s-a ridicat o capelă de piatră, iar popularitatea zonei a făcut ca de-a lungul secolelor XVII şi XVIII aici să ajungă aproximativ 30.000-40.000 de pelerini, care stăteau aici mai multe zile. Se spune că Sfânta Ana îi ajută pe tineri să îşi găsească pe perechea. O altă legendă spune că femeile care nu pot avea copii, deşi şi doresc foarte mult, li se împlineşte această dorinţă după un pelerinaj la Lacul Sfânta Ana.

Lacul e vechi de zeci de mii de ani

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România şi se găseşte la 17 kilometri de localitatea Bixad, aflată în apropiere de Băile Tuşnad. Cu câteva mii de ani în urmă, în acest loc era un munte vulcanic. Părerile sunt împărţite în privinţa anului ultimei erupţii, aceasta având loc cam cu 30 000 – 40 000 de ani în urmă. Ulterior, în craterul format s-a acumulat apă din precipitaţii şi aşa a apărut lacul.

Lacul Roșu, nuanțe roșiatice

Culoarea roșie a lacului este dată de argilele bogate în oxizi de fier, aduse de Pârâul Roșu și depozitate în lac. Totodată, rocile de aceeași culoare ale masivului Suhard accentuează culoarea roșie a lacului. Priveliștea este spectaculoasă datorită pădurii scufundate în lac, din care se mai văd din loc în loc trunchiurile molizilor ce străpung luciul apei, dând lacului un aspect unic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: