Redactia.ro
Home » Știri » Mlaștina fermecătoare din România de care puțini știu. Dacă pășești pe treptele de lemn, simți stratul de mușchi moale ca un burete

Mlaștina fermecătoare din România de care puțini știu. Dacă pășești pe treptele de lemn, simți stratul de mușchi moale ca un burete

GALERIE FOTO (4) Tinovul Mare, mlastina fermecatoare din Romania

Sunt multe locuri necunoscute care te fac să te simți turist în propria ta țară. Așa vei simți și dacă vei ajunge în comuna Poiana Stampei, județul Suceava, acolo unde există Tinovul Mare. Puțini știu de această zonă, dar și mai puțini știu ce sunt tinoavele sau turbăriile. Iată o definiție a lor pe înțelesul tuturor.

Rezervația naturală Tinovul Mare din Poiana Stampei este cea mai mare din România

Turbăriile sunt un fel de mlaştini mocirloase formate în depresiuni, unde apa stagnează de sute sau chiar mii de ani, iar la suprafața ei se formează o floră specifică. La noi în țară, cea mai mare rezervație naturală de turbă se află în comuna Poiana Stampei din județul Suceava. Suprafața ei este de aproape 682 de hectare. Ca să vă faceți o idee unde este situată, cel mai apropiat oraș de ea este Vatra Dornei, așa că dacă intenționați să ajungeți acolo este musai să dați o fugă și până în Poiana Stampei. Nu veți regreta, spun toți cei care au fost acolo.

Pentru mulți care descoperă Tinovul Mare, surpriza este uriașă pentru că rămân fascinați de tot ceea ce întâlnesc în acest loc puțin cunoscut. Ce fascinează este un pod lung de aproape un kilometru, în linie dreaptă, care îți apare în cale ca să traversezi mlaștina, podețul din lemn fiind de altfel singura cale de acces peste stratul gros dat de speciile de mușchi hidroscopici. Traseul are doi kilometri dus-întors, iar dacă veți simți nevoia să vă așezați ca să vă trageți sufletul, există amplasate și niște băncuțe. Totodată, veți găsi acolo și panouri informative despre ce sunt tinoavele, cum se formează ele și unde le găsim. Rezervația naturală Tinovul Mare din Poiana Stampei este arie protejată de stat.

Ce mai poți vizita în Poiana Stampei după ce vezi Tinovul Mare

Comuna Poiana Stampei e încărcată de istorie, așa cum sunt multe locuri din Bucovina. Tot în această localitate pitorească mai puteți vizita și o biserică monument-istoric, numită „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”, construită între anii 1883 – 1885. Totodată, dacă luați la pas comuna, veți observa arhitectura specific bucovineană, cu case mari din lemn, decorate la exterior cu motive geometrice sau florale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: