Redactia.ro
Home » Știri » Model decizie de pensionare. Actul care informează românii despre venituri și punctajul obținut după recalculare

Model decizie de pensionare. Actul care informează românii despre venituri și punctajul obținut după recalculare

Un nou proiect de lege a fost depus recent în Senat

Modul de recalculare a pensiilor în România se va schimba începând cu 1 septembrie 2024, aducând beneficii financiare pentru unii seniori. Recent, modelul noilor decizii de pensionare a fost publicat în Monitorul Oficial și a fost distribuit către Casele de Pensii. Acest document le permite pensionarilor să afle detalii despre punctajul obținut, numărul de puncte stabilite, valoarea pensiei și modul în care s-a ajuns la suma respectivă.

Cupon de pensie în format electronic

Odată cu modificările în sistemul de recalculare a pensiilor, se modernizează și sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Noul sistem va integra mai multe servicii pentru pensionari, precum și pentru cei care cotizează la sistemul național. O componentă cheie a acestui sistem este aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic.

În cadrul acestei aplicații, românii vor putea depune documente pentru diverse solicitări, cum ar fi cererile pentru bilete de tratament, ajutorul de deces sau dosarele de pensie în format electronic. Această digitalizare a proceselor are scopul de a simplifica interacțiunea cu Casa de Pensii și de a elimina necesitatea dosarului fizic.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat în ce constă noul sistem informatic integrat al CNPP. El a subliniat că pensionarii vor putea depune dosarele direct în spațiul virtual, fără a mai fi necesare drumurile la Casele de Pensii.

„Nu vrem să se mai depună dosarul fizic, celebrul dosar cu șină. El se va putea depune direct în spațiul virtual, unde pensionarii își vor putea face un cont, unde își pot vedea tot istoricul, chiar și realizarea vechimii stagiului de cotizare. Vor putea vedea toate serviciile pe care noi le oferim.

Talonul de pensie va fi tot în format digital, biletele de tratament, transmiterea de cereri și oferirea de răspunsuri, simulare a pensiei, a calcului, unde oamenii pot să-și introducă datele și să-și facă o simulare a cuantumului pensiei“, a declarat Daniel Baciu, potrivit Realitatea PLUS.

Spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat

Guvernul a aprobat finanțarea noului sistem informatic al Casei Naționale de Pensii Publice, conform unui anunț făcut de Ministerul Muncii.

Executivul a aprobat astăzi cheltuielile necesare pentru implementarea unui sistem informatic performant în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale din domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Actualul sistem informatic al CNPP va fi modernizat din punct de vedere arhitectural și tehnologic și va avea noi componente funcționale, astfel încât să aibă capacitatea de a susține procesul de reformă și de recalculare a pensiilor publice.

Noul sistem informatic va include mai multe componente care vor funcționa în mod integrat și centralizat:

1. Portal pentru comunicarea cu cetățenii, care va furniza, pe lângă serviciile actuale, și un nou set de funcționalități;
2. Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
3. Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;
4. Aplicația „e-Talon”, care va genera automat cuponul lunar de pensie în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată.

Sistemul pentru relația cu cetățenii va avea un spațiu privat pentru fiecare utilizator înregistrat, în care vor fi disponibile toate datele personale gestionate de CNPP, indiferent de sursa acestora. Prin intermediul acestor spații vor fi transmise toate comunicările în format electronic.

Cetățenii vor putea să își completeze documentele și să facă simulări ale datelor personale privitoare la pensie. Platforma informatică va conține, în plus, sisteme de analiză și predicții.

Proiectul de modernizare are o valoare totală de 131.282.000 lei, bani asigurați din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 8 – Reforma fiscală și reforma pensiilor / Jalonul 240) și din bugetul asigurărilor sociale de stat, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație”, arată reprezentanții Ministerului Muncii pe o rețea socială, potrivit Antena3 CNN.

Se dorește crearea unui sistem informatic performant

Proiectul urmărește nu doar modernizarea arhitecturală și tehnologică, dar și includerea de noi componente funcționale pentru a susține procesul de reformă a pensiilor publice și a asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Prin acest proiect ambițios, se dorește crearea unui sistem informatic performant care să permită o gestionare mai eficientă și mai transparentă a pensiilor publice în România. Astfel, pensionarii vor avea acces la servicii mai rapide și mai ușor de utilizat, eliminând birocrația și oferind o experiență digitalizată și modernizată.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: