Redactia.ro
Home » Știri » Moment istoric în domeniul medical! Medicii au reușit pentru prima dată un transplant simultan de față și mâini

Moment istoric în domeniul medical! Medicii au reușit pentru prima dată un transplant simultan de față și mâini

GALERIE FOTO (4)

Medicii au reușit epntru prima dată un transplant simultan de față și de mâini. La aproape 6 luni după un transplant rar de față și de mâini, pacientul Joe DiMeo învață cum să zâmbească, clipească, ciupească și să strângă pumnii, a relatat AP News.

 

Moment istoric în domeniul medical

Un bărbat în vârstă de 22 de ani din statul american New Jersey a fost supus în luna august a anului trecut la un transplant simultan de față și de mâini, la doi ani după ce a suferit arsuri grave într-un accident rutier.

,,Știam că [recuperarea] va fi cu pași mărunți tot drumul”, a declarat recent pacientul, care a adăugat că ,,trebuie să ai multă motivație si răbdare. Și trebuie să rămâi puternic”.

Experții au afirmat că operația efectuată la clinica NYU Langone Health a fost un succes însă că va mai dura ceva timp până ca acest lucru să fie cert. Chirurgii din întreaga lume au efectuat cel puțin 18 transplanturi de fețe și 35 de transplanturi de mâini, însă transplanurile simultane, atât ale feței cât și ale mâinilro sunt extrem de rare. Acest tip de transplant simultan a mai fost încercat de doar două ori înainte.

Prima tentativă de astfel de transplant simultan a fost în 2009 la Paris, acolo unde pacientul a murit o lună mai târziu din cauza complicațiilor.

Doi ani mai târziu, medicii din Boston au înceract procedura de transplant simultan de față și de mâini asupra unei femei care a fost mutilată de un cimpanzeu. Însă, în cele din urmă, medicii au fost envoiți să înlăture mâinile transplantate câteva zile mai târziu.

Faptul că au reușit acest lucru este fenomenal”, afirmă Dr. Bohdan Pomahac, un chirurg de la spitalul Brigham and Women’s din Boston care a condus a doua tentativă.

,,„Știu din propria experiență cât de incredibil de complicat e. Este un succes uriaș”, a adăugat medicul.

DiMeo va fi nevoit să ia medicamente toată viața pentru ca  organismul său să nu respingă implanturile precum și procesul de reabilitare pentru a-și recăpăta senzația și funcțiile noii sale fețe și noii sale mâini.

Di Meo, implicat într-un accidnet care i-a schimbat viața

În 2018, bărbatul a adormit la volan după ce a lucrat pe schimbul de noapte ca teste de produse pentru o companie farmaceutică. Mașina bărbatului a ieșit de pe șosea, a lovit un stâlp, s-a răsturnat și a izbucnit în flăcări, potrivit Hotnews.ro.  Un alt bărbat care a văzut accidentul  a tras pe dreapta pentru a-l salva pe DiMeo care ulterior a petrecut mai multe luni într-o comă indusă medical și a  fost supus la 20 de operații  de  reconstrucție chirurgicală.

Echipa de transplanta  început să se pregătească pentru operația riscantă de înlocuire simultană la începutul anului 2019, atunci când a devenit clar că operațiile convenționale nu îl vor ajuta pe bărbat să își recapete vederea și funcționalitatea mâinilor. Echipa de la NYU s-a confruntat cu problema găsirii unui donator, imediat după aceste demersuri, iar pandemia de coronavirus a complicat și mai mult lucrurile. Însă, al sfârșitul lunii august a anului trecut echipa a reușit să găsească un donator și a realizat operațiaa care a durat 23 de ore, câteva zile mai târziu.

Până în acest moment, organismul bărbatului nu a arătat semne că ar respinde noua sa față și mâinile, a declarat dr. Eduardo Rodriguez, cel care a condus echipa de transplant de peste 140 de persoane. DiMeo, care locuiește cu părinții săi,e ste capabil să se îmbrace și săs e hrănească singur, putând de asemenea să se joace cu câinele său și biliard.

Medicul care a condus echipa de transplant a declarat că este uluit că DiMeo a reușit să deprină lucruri care, aparent, pot părea banale, precum închiderea unui fermoar sau mișcatul mâinii.

,,Este atât de satisfăcător pentru noi toți”, afirmă acesta, adăugând că „ne simțim incredibil de mândri”.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: