Redactia.ro
Home » Știri » Moment istoric pentru România. Regina-mamă Elena, repatriată, pentru a fi reînhumată alături de fiul ei

Moment istoric pentru România. Regina-mamă Elena, repatriată, pentru a fi reînhumată alături de fiul ei

Regina-Mamă Elena

Regina-Mamă Elena revine în România după 71 de ani. Rămăşiţele ei pământeşti au fost repatriate vineri. Aceasta va fi reînhumată sâmbătă la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Sicriul cu osemintele Reginei-Mamă a ajuns în ţară, vineri, pe Aeroportul Internaţional Otopeni cu o aeronavă a Forţelor Aeriene Române.

La ora 7 (ora României), de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar „Spartan”, aparținând Forțelor Aeriene Române. Aeronava a adus din Elveția în România sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena. Sicriul drapat cu stindardul Reginei-Mamă a fost urcat la bord cu onoruri militare.

La eveniment au participat Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu, principesele Sofia şi Maria, reprezentanţi ai Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice, Bisericii Armene, ai Cultului Mozaic şi ai Cultului Musulman.

De asemenea, au fost prezenți premierul desemnat Ludovic Orban, premierul demis Viorica Dăncilă, secretarul general al PSD Mihai Fifor, ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ministrul demis al Culturii, Daniel Breaz, oameni de cultură şi artă.

Mario Iorgulescu se află în afara oricărui pericol. Procurorii îl așteaptă în țară la audieri

Timp de 45 de minute, sicriul a fost depus în Sala Regilor, de la Palatul Elisabeta din Capitală, unde Familia Regală s-a recules la catafalc și unde a avut loc și o scurtă slujbă religioasă, potrivit Digi24. Astfel, în mod simbolic, sicriul va fi trimis spre Curtea de Argeş exact din locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțați să-l părăsească.

Publicul nu a avut acces în palat. Dar și-a putut lua rămas bun de la Regina Mamă Elena în localităţile în care cortegiul funerar va încetini în Chitila, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. E un moment simbolic, e un moment pe care şi Regele Mihai l-a dorit şi l-a aşteptat atâţia ani.

Regina-Mamă Elena a murit în exil, la Lausanne, Elveția, în 1982, când România se afla sub dictatura comunistă. În memoria sa, Familia Regală anunţă trei zile de doliu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: