Redactia.ro
Home » Stil de viață » Motivul pentru care Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe data de 23 aprilie 2022. Ce a hotărât Patriarhia Română

Motivul pentru care Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe data de 23 aprilie 2022. Ce a hotărât Patriarhia Română

Sursa foto: playtech.ro

În 2022, Sfântul Gheorghe nu este sărbătorit cum ne-am obișnuit, pe data de 23 aprilie. Patriarhia Română a luat decizia să schimbe data sărbătorii de anul aceasta în calendarul creștin ortodox.

Motivul pentru care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu va fi cinstit în data de 23 aprilie

Sfântul Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, este sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie. Însă anul acesta, cei aproape un milion de români care îi poartă numele vor fi nevoiți să-și serbeze onomastica câteva zile mai târziu.

Motivul pentru care Sfântul Mare Mucenic Gheorghe nu va fi cinstit în data de 23 aprilie este că sărbătoarea pică chiar în Sâmbata Mare:

„Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală, potrivit basilica.ro.

Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a mai spus acesta.

Când va fi sărbătorit Sfântul Gheorghe în 2022

„Sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare este transferată a doua zi de Paști, adică pe data de 25 aprilie.

Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt.

De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată, a mai transmis Arhim. Chiril Lovin.

În calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele,” a mai spus acesta.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: