Noi informații despre avionul care a decolat din Bucureşti și a aterizat de urgență în Austria. Zborul SWISS LX1885 de la București la Zurich a fost nevoit să facă o aterizare pe aeroportul din orașul austriac Graz după ce a fost detectat fum la bord, conform detaliilor transmise de compania Swiss Airlines.
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu avionul care a decolat din Bucureşti și a aterizat de urgență în Austria
Zborul SWISS LX1885 care a plecat din Capitală spre Zurich a efectuat o aterizare de urgență, luni, 23 decembrie, pe aeroportul din orașul austriac Graz, după ce avionul Airbus A220-300 s-a confruntat cu probleme la motor și cu apariția de fum în cabina piloților.
Toți cei 74 de pasageri și 5 membri ai echipajului au fost evacuați, iar 17 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un membru al echipajului este în stare gravă.
„Avionul a aterizat în siguranță. Toți pasagerii au fost evacuați din avion. Urmărim cu îngrijorare starea unui membru al echipajului de zbor care a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Graz. Starea sa este în prezent neclară”, a declarat un reprezentant al companiei.
Un membru al echipajului este în stare gravă
Conform unei declarații a Poliției Departamentale din landul austriac Stiria, unde se află Graz, un membru al echipajului a suferit răni grave și se află internat la terapie intensivă. Celelalte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicală, pentru că au răni ușoare
Aeronava se afla în drum de la București la Zurich în momentul în care a fost semnalat fum. La bord se aflau 74 de pasageri și cinci membri ai echipajului. Un pasager a detaliat pe platforma X că evacuarea a fost „calmă” și „profesionistă”.
Măștile de oxigen nu au căzut
Fumul s-a extins rapid în avion, după cum a precizat un martor pentru publicația elvețiană 20minutes. „Ni s-a spus să ocupăm poziția de aterizare de urgență, apoi avionul a fost evacuat în Graz”,
În ciuda fumului dens, nicio mască de oxigen nu a căzut, ceea ce a obligat pasagerii să se protejeze singuri. Un oficial a explicat că nicio mască de oxigen nu a coborât întrucât oxigenul ar putea agrava situația în cazul unui incendiu.
În momentul evacuării, un membru al echipajului, care își pusese anterior o mască de protecție, era inconștient. „Am ajutat o stewardesă să-și aducă colegul jos”, a spus martorul. Echipajul a început apoi resuscitarea, iar la scurt timp după aceea bărbatul a fost transportat cu elicopterul.
Implicații și măsuri de siguranță
Acest incident subliniază importanța protocoalelor stricte de siguranță în aviație și necesitatea verificărilor tehnice riguroase înainte de fiecare zbor. De asemenea, pune în lumină eroismul echipajelor de zbor care se confruntă cu astfel de situații limită, gestionându-le cu profesionalism și calm.
Compania Swiss International a asigurat publicul că toate aeronavele lor sunt dotate cu echipamente de siguranță la standardele cele mai înalte și că instruirea echipajului este realizată pentru a face față oricăror situații de urgență. Mai mult, pasagerii afectați de acest incident vor fi despăgubiți, iar cei care și-au pierdut conexiunile vor fi reprogramați pe alte zboruri.