Redactia.ro
Home » Știri » Noua lege a porcului. Se interzice deţinerea scroafelor în gospodărie şi hrănirea porcilor cu resturi alimentare

Noua lege a porcului. Se interzice deţinerea scroafelor în gospodărie şi hrănirea porcilor cu resturi alimentare

A fost implementată Legea Porcului. Iată ce presupune această lege. Amenzile suntursturătoare. Decizia a fost luată de Guvern.

Legea Porcului a intrat în vigoare

Senatul și-a exprimat acordul în ceea ce privește Legea porcului, care prevede, printre altele, o serie de reguli pentru crescătorii de porci, inclusiv cei care cresc maximum 5 porci în gospodărie. Proiectul a fost deja trimis spre aprobare Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Crescătorii de porci nu mai au voie să dețină scroafe în gospodărie și să le hrănească cu resturi alimentare. Amenzile pot ajunge până la 18,000 de lei.

Ce reguli trebuie să respecte crescătorii

Cerințe minime de biosecuritate pentru exploatatiile non-comercialecare trebuie respectate conform legii:

a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și/sau cu alte subproduse de origine animală, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1069/2009;

b) să dețină porcinele în spații ingrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele deținute din alte exploatații sau cu porci sălbatici;

c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploatație și orice carcasă sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici;

d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și iesirea în/din adăpostul porcinelor;

e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din adăpost;

f) să nu intre în adăpost de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;

g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împutemicit cu privire la orice modificare a stării de sănătate a porcinelor; orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatata la nivelul carcasei și/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial; orice mortalitate aparută la porcinele pe care le deține în exploatație;

h) echipamentele, ustensilele utilizate la îngrijirea porcinelor din exploatație să fie folosite exclusiv la aceste activități;

i) să fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane străine/neavizate la nivelul adăpostului porcinelor;

j) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploatațiilor comerciale;

k) să nu hrăneasca porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioada de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;

l) să nu folosească așternut vegetal pe o perioada de cel putin 90 de zile de la recoltare

Etichete: