Redactia.ro
Home » Știri » O icoană medievală unică, descoperită de arheologi în Sudan: Iisus, regele David și arhanghelul Mihail 

O icoană medievală unică, descoperită de arheologi în Sudan: Iisus, regele David și arhanghelul Mihail 

O icoană medievală unică, descoperită de arheologi în Sudan: Iisus, regele David și arhanghelul Mihail 

O icoană medievală unică a fost descoperită de arheologi în Sudan care Îi reprezintă de Iisus, regele David și arhanghelul Mihail . Iată detaliile! 

O icoană medievală unică, descoperită de arheologi în Sudan

Un grup de arheologi polonezi a descoperit o încăpere cu pereții acoperiți de reprezentări creștine, inclusiv o icoană medievală unică, în subteranele ruinelor unei catedrale medievale într-o zonă din Sudan. Așezarea Old Dongola din nordul Sudanului, deși abandonată încă din secolul 19, este o zonă importantă pentru arheologi și au avut loc excavații aici încă din anii 1960. Catedrala descoperită pare să fie cea mai mare biserică nubiană găsită vreodată în regiune și s-ar putea să fi fost sediul arhiepiscopiei din regatul nubian al Makuriei, unde creștinismul s-a impus ca religie de la mijlocul secolului 6. Descoperirea ar putea să rescrie istoria întregii zone, iar experții au declarat că nu se așteptau la o biserică, ci mai degrabă la o piață urbană pentru rugăciuni colective. De asemenea, a fost găsit și un mormânt care pare să fie regal sau al unui arhiepiscop.

Icoana medievală unică descoperită de arheologi în catedrala din Old Dongola Îl reprezintă pe Iisus, regele David și arhanghelul Mihail și a fost găsită într-unul dintre complexele misterioase de camere ornate și decorate. Descoperirea a fost făcută din întâmplare, iar specialiștii afirmă că aceste camere ar putea să aibă o importanță majoră în înțelegerea vieții religioase din regiunea Makuria.

Cercetătorii intenționează să continue excavările pentru a dezvălui mai multe informații despre acest complex și istoria creștinismului timpuriu din regiune. Cu toate acestea, lucrările sunt îngreunate de faptul că catedrala și subsolul său sunt într-o stare de deteriorare avansată și necesită restaurare și conservare urgentă.

Descoperirile arheologice din Old Dongola demonstrează încă o dată importanța Sudanului ca loc al unor culturi și civilizații antice importante, dar și importanța continuă a eforturilor de cercetare și conservare în această zonă.

Icoana Îi reprezintă pe Iisus, regele David și arhanghelul Mihail

Pereții sunt cel mai șocant aspect al descoperirii: fiecare dintre ei este acoperit cu ceea ce experții au descris ca fiind „o reprezentare unică” a artei creștine.

Într-una dintre picturi este reprezentată Fecioara Maria îmbrăcată în negru, ținând în mână o cruce și o carte. În fața ei se află pictat Iisus Hristos, tot cu o carte în mână, în timp ce binecuvântează mai mulți oameni.

Într-o altă reprezentare, un rege nubian se pleacă în fața lui Iisus și îi sărută mâna, în timp ce Arhanghelul Mihail îi îmbrățișează pe amândoi între aripile sale îngerești. Arheologii au remarcat în studiul lor că imaginile respective „nu au echivalent în pictura nubiană”.

Imaginile sunt însoțite și de o serie de inscripții care pot oferi indicii despre istoria și motivația realizării lor. Unele sunt mai greu de descifrat, dar până acum, arheologii au reușit să descifreze câteva referiri la regele David și o rugăciune către Dumnezeu pentru protecția orașului. Acestea ar putea reprezenta o referință la căderea orașului.

„Regele David a fost unul dintre ultimii conducători ai Makuriei creștine, iar stăpânirea sa a marcat începutul sfârșitului pentru regat”, au explicat experții, potrivit Impact. 

„Din motive necunoscute, David a atacat Egiptul, care a ripostat prin invadarea Nubiei, iar ca urmare, Dongolo a fost abandonată pentru prima oară în istorie. Este posibil ca picturile de pe pereți să fi fost create în timp ce orașul se pregătea pentru asediul forțelor egiptene din 1276. Echipa speră că viitoarele cercetări vor rezolva misterul operelor de artă creștină, dar până atunci, prioritatea este conservarea acestora și asigurarea securității lor”, mai spun experții, conform sursei citate. 

Sursa foto: Impact

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: