Redactia.ro
Home » Știri » Obligativitatea înregistrării contractelor de locațiune la ANAF

Obligativitatea înregistrării contractelor de locațiune la ANAF

În domeniul imobiliar, în special în contextul locuințelor destinate închirierii, fie că discutăm despre apartamente sau case, este crucial pentru ambele părți – proprietar și locatar – să formalizeze acordul prin intermediul unui contract scris. Deși legea nu mai impune în mod explicit înregistrarea acestui document la Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF), există beneficii substanțiale asociate cu această procedură, asemenea autentificării prin notar.

Conform prevederilor actuale ale Legii locuinței nr. 114/1996, care, deși a suferit modificări, își păstrează majoritatea articolelor fundamentale, închirierea unui spațiu locativ trebuie să fie fundamentată pe un acord scris între proprietar și chiriaș, înregistrat la instituțiile fiscale relevante. Totuși, conform unei surse juridice online precum Avocatnet.ro, impunerea legală a înregistrării contractelor de închiriere la ANAF a fost eliminată prin Hotărârea de Guvern nr. 354/2018.

Beneficiile înregistrării la ANAF

Chiar dacă nu mai este o cerință legală, înregistrarea contractului la ANAF poate să servească ca o măsură de precauție împotriva celor care întârzie plățile sau nu le efectuează deloc. Un contract de închiriere înregistrat, fie el autentificat sau nu, devine un titlu executoriu pentru încasarea chiriei, eliminând astfel necesitatea unui proces legal.

Pentru înregistrare, trebuie completat formularul 168 ANAF – o cerere de înregistrare a contractului de locațiune, care poate fi depusă și în format electronic, prin intermediul platformei online a ANAF. Formularul în sine poate fi descărcat de pe site-ul oficial al instituției.

Aspecte legate de rezilierea contractului

În contractul de închiriere trebuie inclusă și o clauză ce stabilește condițiile de reziliere a acordului, permițând ambelor părți să se retragă din contract dacă cealaltă parte nu-și respectă obligațiile. Este important de menționat că ambii participanți la contract trebuie să acorde o perioadă de preaviz, a cărei lungime ar trebui stabilită în contractul inițial.

Consecințele neînregistrării contractului

Deși omiterea înregistrării la ANAF a contractului de închiriere nu mai este penalizată, proprietarul are totuși obligația de a declara veniturile estimate din închiriere în termen de 30 de zile de la semnarea contractului. Acest lucru se poate realiza simplu, prin completarea unei declarații unice pentru impozitul pe venit și contribuțiile sociale, proces ce poate fi efectuat și prin mijloace electronice. Neprezentarea acestor venituri poate atrage după sine penalități din partea autorităților competente.

Așadar, în contextul dinamic al pieței imobiliare, respectarea acestor aspecte fiscale și legale poate preveni neplăceri viitoare și poate asigura o relație de închiriere armonioasă între proprietar și chiriaș.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini