Redactia.ro
Home » Știri » Ora de iarnă 2022. Când trebuie să reglăm ceasurile

Ora de iarnă 2022. Când trebuie să reglăm ceasurile

Ora de iarnă 2022. Când trebuie să reglăm ceasurile

Ora de iarnă este practica de a da ceasul înapoi (față de ora standard) cu o oră. Este o formă a orei de vară, care reprezintă o compensare opusă față de ora de vară (+1, +2). Cu toate acestea, în timp ce ora de vară este aplicată pe scară largă, utilizarea orei de iarnă a fost și este foarte rară.

Cum s-a ajuns la „a da ceasul înapoi”

Ora de vară (DST) este practica de a devansa ceasurile cu o oră față de ora standard în timpul lunilor de vară și de a le schimba din nou înapoi în toamnă. Ideea generală este că acest lucru ne permite tuturor să folosim mai bine lumina naturală a zilei: mutarea ceasurilor înainte cu o oră primăvara ne acordă mai multă lumină naturală în timpul serilor de vară, în timp ce mutarea ceasurilor înapoi cu o oră toamna ne acordă mai multă lumină naturală în timpul dimineților de iarnă.

Când începe ora de vară și când revenim la ora de iarnă

Ora de vară începe întotdeauna în a doua duminică din martie și se încheie în prima duminică din noiembrie. Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi”.

Istoria „orei de vară/iarnă”

„Un proiect economic” al lui Benjamin Franklin, scris în 1784, este cea mai veche propunere cunoscută de „economisire” a luminii zilei. Avea un ton fantezist, susținând legi care să-i oblige pe cetățeni să se trezească în zorii zilei pentru a economisi cheltuielile cu lumina lumânărilor:

„În fiecare dimineață, de îndată ce răsare soarele, toate clopotele din fiecare biserică să fie puse să sune; iar dacă acest lucru nu este suficient, să se tragă cu tunul pe fiecare stradă pentru a-i trezi pe leneși în mod eficient… . Obligați un om să se trezească la patru dimineața, și este probabil că se va culca de bunăvoie la opt seara.”

Când dăm ceasurile cu o oră înapoi

Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. De atunci, noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Practic, ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: