Într-un gest neașteptat de revoltă publică, gardul Palatului Cotroceni, reședința oficială a președintelui României, Klaus Iohannis, a fost ținta unui act de vandalism. Cu puțin timp în urmă, un mesaj provocator scris cu vopsea albastră a fost rapid detectat și filmat de un trecător. Mesajul, „Trădătorule, pleacă”, sugerează o tensiune palpabilă și un protest direct adresat liderului statului. Deși inscripția a fost acoperită în scurt timp de personalul Palatului, incidentul a stârnit dezbateri și speculații în rândul opiniei publice.
Palatul Cotroceni, vandalizat
Jandarmeria București a acționat prompt, identificând și amendând persoana responsabilă pentru acest act. Acest răspuns rapid demonstrează seriozitatea cu care autoritățile tratează astfel de incidente, reflectând totodată tensiunile existente în peisajul politic actual.
Contextul politic tensionat
Mesajul apare într-un moment critic, la trei zile după expirarea oficială a mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis. Cu toate acestea, în urma unei decizii a Curții Constituționale, mandatul său a fost prelungit până la următoarele alegeri prezidențiale. Președintele Iohannis a subliniat în repetate rânduri că nu are intenția de a demisiona, invocând prevederile clare ale Constituției care îi permit să rămână în funcție până la învestirea unui nou președinte. Aceasta situație a generat discuții aprinse și a fost interpretată în mod diferit de adversarii politici, care văd în acest act o oportunitate de a câștiga capital politic.
Mesaj scris pe gardul Cotroceniului: „Tradatorule pleaca” pic.twitter.com/yKPU0nMpRN
— aktual24.ro (@ak24ro) December 24, 2024
Cu doar câteva zile în urmă, aflat la Bruxelles, Klaus Iohannis a explicat de ce nu demisionează:
„Constituția noastră, în acest punct, este foarte clară și această situație este expres prevăzută în Articolul 82 din Constituție. Deci, nu este cumva o ingerință din partea mea în treburile constituționale, ci este articol de Constituție.
Mandatul președintelui se încheie în momentul în care președintele nou ales depune jurământul. Punct, fără niciun fel de posibilitate de interpretare. Curtea Constituțională nu mi-a prelungit mie mandatul, cum eronat vehiculează unii politicieni, care probabil nu au avut timp să citească articol din lege, chit că e numai un rând.
Curtea Constituțională a subliniat că există acest articol și acesta se aplică, atât. Deci, Curtea Constituțională de fapt, a spus: atenție, este lege și legea se aplică! Asta a spus Curtea Constituțională și asta fac eu.
Eu nici nu pot să plec. Cum să plec dacă Constituția îmi spune că trebuie să stau? Nu este o alegere. Dacă aș pleca, ar trebui să plec prin demisie. Ori să plec prin demisie, sigur, este posibil și acest lucru. Dar n-aș face-o fără o motivație extrem, extrem de solidă pentru un interes public.
Nu pentru interesul unui politician sau altui politician care vrea să profileze împotriva mea. Aș face-o doar, repet, atunci când ar exista un interes public major, care altfel nu se poate rezolva.
Deci, lucrurile sunt constituțional clare, sunt legal clare, dar evident, suntem în campanie electorală după campanie electorală și mulți politicieni încearcă să vehiculeze aceste chestiuni în așa fel încât să pară că ei sunt salvatorii națiunii – și eu, nu”, a declarat la acel moment Klaus Iohannis.
Sursa foto: .puterea.ro