Redactia.ro
Home » Știri » Pastilele cu iod, la mare căutare în farmaciile din Europa Centrală și de Est. Au fost epuizate stocuri întregi: “E un pic nebunie”

Pastilele cu iod, la mare căutare în farmaciile din Europa Centrală și de Est. Au fost epuizate stocuri întregi: “E un pic nebunie”

Interesul pentru pastile cu iod a crescut semnificativ în farmaciile din Europa Centrală și de Est, după ce liderul rus Vladimir Putin a lansat amenințări indirecte cu privire la potențiale atacuri nucleare. În doar câteva zile, unele farmacii au rămas cu stocuri întregi epuizate.

Războiul din Ucraina a înfiorat lumea întreagă. Însă la fel de înfiorătoare au fost și declarațiile făcute de Vladimir Putin despre alerta nucleară.

Liderul de la Kremlin i-a cerut ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-o întâlnire televizată transmisă duminică, să ridice gradul de alertă al unităților care gestionează arsenalul nuclear al Federației Ruse.

„Nu numai că țările occidentale iau măsuri neprietenoase împotriva țării noastre în dimensiunea economică, mă refer la sancțiunile ilegale pe care toată lumea le cunoaște foarte bine, dar și înalții oficiali ai principalelor țări NATO își permit să facă declarații agresive în ceea ce privește țara noastră”, a spus Vladimir Putin.

Pastilele cu iod, la mare căutare în farmaciile din Europa Centrală și de Est

Așa se explică faptul că, în doar câteva zile, mai multe famacii din Europa Centrală și de Est au rămas cu stocuri epuizate la pastile cu iod.

„În ultimele șase zile, farmaciile bulgare au vândut la fel de mult iod cât vând deobicei într-un an întreg. Unele farmacii au rămas deja fără stocuri.

Am comandat cantități noi, dar mi-e teamă că nu ne vor ajunge prea mult timp”, a declarat Nikolai Kostov, șeful Uniunii Farmaciilor din Bulgaria, potrivit Reuters.

„E un pic de nebunie”, a declarat și reprezentanta unui lanț de farmacii în Cehia, unde magazinele au rămas fără pastile de iod.

Iodul, fie pastile sau sirop, protejează organismul de cancerul de tiroidă, care este provocat de expunerea la radiații.

Polonia: „Achiziționarea de iod a crescut de 50 de ori”

În Polonia, numărul farmaciilor care vând iod a crescut de mai mult de două ori, conform unui site polonez care ajută pacienți să găsească cea mai apropiată farmacie care are în stoc medicamentul de care au nevoie.

„Datele ne arată că interesul pentru achiziționarea de iod a crescut de 50 de ori de joia trecută”, spune unul dintre reprezentanții site-ului.

De când armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, printre locuitorii Europei Centrale și de Est s-a strecurat teama unui potențial pericol fatal. Iar acesta teamă a fost alimentată și de informațiile care au indicat un nivel al radiației crescut la Cernobîl, în urma izbucnirii luptelor dure din Ucraina.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: