Redactia.ro
Home » Știri » Pe ce dată este Anul Nou pe rit vechi în 2024? Vezi când are loc Revelionul pe stil vechi

Pe ce dată este Anul Nou pe rit vechi în 2024? Vezi când are loc Revelionul pe stil vechi

revelion

Anul Nou este sărbătorit în întreaga lume la data de 1 ianuarie, conform calendarului gregorian, care este calendarul folosit în mod obișnuit în societatea occidentală. Cu toate acestea, în anumite culturi și tradiții religioase, se folosește calendarul iulian sau calendarul iulian revizuit, care au date diferite pentru Anul Nou. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este calendarul iulian vechi utilizat în ritul ortodox, care marchează Anul Nou pe 14 ianuarie în calendarul gregorian.  

Calendarul iulian și Ritul Ortodox

Calendarul iulian a fost introdus în anul 45 î.Hr. de către Iulius Cezar și a fost folosit pe scară largă în lumea romană și apoi în Europa de Est timp de secole. Cu toate acestea, în secolul al XVI-lea, pentru a corecta erorile calendarului iulian și a alinia calendarul cu datele astronomice, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian în 1582. În ciuda acestui fapt, multe biserici ortodoxe continuă să folosească calendarul iulian pentru a calcula sărbătorile religioase.

Anul Nou pe Stil Vechi în 2024

Anul Nou pe stil vechi în 2024, conform calendarului iulian, va fi marcat pe data de 14 ianuarie. Această dată coincide cu sărbătoarea cunoscută sub numele de „Bobotează” sau „Epifania” în calendarul ortodox. Boboteaza este sărbătoarea botezului Domnului Isus în râul Iordan și este una dintre cele mai importante sărbători religioase pentru creștinii ortodocși. Este o zi de celebrare religioasă și de tradiții specifice, cum ar fi sfințirea apei și recuperarea crucilor aruncate în apă de către preoți, evenimente care marchează botezul lui Isus de către Ioan Botezătorul.

În această zi, în multe locuri, credincioșii ortodocși participă la slujbe religioase speciale și se întâlnesc cu prietenii și familia pentru a sărbători împreună. Anul Nou pe stil vechi reprezintă o tradiție bogată și adânc înrădăcinată în cultura și istoria popoarelor ortodoxe, marcând o continuă legătură cu trecutul și credința lor religioasă.

Pe lângă semnificația sa religioasă, Anul Nou pe stil vechi este o sărbătoare importantă în cultura și tradiția popoarelor ortodoxe, fiind marcată de obiceiuri specifice și reuniuni de familie. Este o ocazie de bucurie și reflectare, care aduce comunitățile ortodoxe împreună pentru a sărbători noul an în stil vechi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: