Redactia.ro
Home » Știri » Pensii 2021. Vârsta de pensionare a fost redusă pentru acești români. Klaus Iohannis a aprobat legea

Pensii 2021. Vârsta de pensionare a fost redusă pentru acești români. Klaus Iohannis a aprobat legea

Proiectul de lege din 2016 depus la Camera Deputaților făcea referire la vârsta de pensionare a unei categorii de angajați din cadrul serviciilor de ambulanță la nivel național. Potrivit proiectului de lege se dorea reducerea vârstei de pensionare a acestei categorii. 

Vârsta de pensionare a fost redusă pentru acești români

Klaus Iohannis a promulhat la 8 ianuarie 2021 legea care privește vârsta de pensionare a unei anumite categorii de perosnae. Actul normativ prevede reducerea vârstei de pensionare, fără penalizare, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

În 2016 mai mulți deputați PSD au inițiat un proiect de lege, cu privire la vârsta de pensionare a personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat din cadrul serviciilor de ambulanță, la nivel național.

Serviciile de Ambulanță Județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sunt unități strategice de interes național. Serviciile fac parte și au un rol important în Sistemul național de servicii medicale de urgență și prim ajutor calificat. Conform proiectului de lege, deputații PSD propuneau reducerea vârstei de pensionare a acestei categorii de angajați.

Noul act normativ a fost promulgat de Iohannis, vineri și va intra în vigoare odată cu publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Personalul profesionist operativ care participă la acordarea asistenţei publice integrate de urgenţă deţine competenţele şi pregătirea profesională necesare, potrivit legii, şi este format din medici, asistenţi medicali, ambulanţieri/şoferi autosanitară, operatori registratori de urgenţă. Personalul aflat în contract cu serviciile publice judeţene şi locale Salvamont şi cu serviciile publice judeţene Salvaspeo, atestat ca salvator montan, respectiv ca salvator din mediul subteran şi/sau subacvatic speologic, este asimilat personalului profesionist operativ prevăzut de prezenta lege”, prevede actul normativ.

Prin acest act normativ este reglementat statutul acestei categorii ca fiind personal profesionist calificat, cu responsabilități malpraxis și care răspundeau disciplinar, civil și penal penru modul în care își execută atribuțiile de serviciu. Mai mult, conform noii legi, această categorie de angajați va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, astfel:

  • are vârsta minimă de 57 de ani
  • are un stagiu de cotizare de cel puţin 30 de ani,
  • are cel puţin 20 de ani de activitate ca personal profesionist operativ.

Cum poate înceta contractul de muncă

Prin noua lege este adusă o altă modificare contractului de muncă. Modificarea este legată de contractul de muncă al unui angajat operativ în cadrul sistemului de ambulanță.

,,Contractul individual de muncă al personalului profesionist operativ nu poate înceta prin demisie în cazul instituirii, potrivit legii. Același lucru în cazul stării de urgenţă, de asediu, de alertă ori în caz de mobilizare şi de război. Se aplică și în situaţii de accidente colective, calamităţi sau dezastre, cu urmări deosebit de grave”, se arată în noua lege.

Prin noua lege sunt stabilite modalitățile de participare directă a personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul Serviciilor de Ambulanță. Reglementarea are legătură cu posibile situații de urgență, cum este cazul acum sau în alte situații de urgență.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: