Redactia.ro
Home » Știri » Pensiile care se pot dubla în 2022. Ministrul Muncii: „Căutăm soluţii pentru a le putea majora”

Pensiile care se pot dubla în 2022. Ministrul Muncii: „Căutăm soluţii pentru a le putea majora”

Câți bani câștigă, de fapt, o casieră la magazinele Profi

Una dintre cele mai mari probleme ale momentului este plafonul de 9,4% din PIB, inclus în PNRR, când vine vorba de pensiile românilor. Discuțiile pe această temă sunt din ce în ce mai controversate. Ministrul Muncii spune că nu se poate face nimic dacă acest procent nu va fi renegociat.

Marcel Boloș, ministrul interimar, susține ideea ministrului Budăi de a începe renegocierile. Într-o altă ordine de idei, Marius Budăi a anunțat că exista varianta de a dubla pensia minimă în acest an.  Ministrul declară că se caută „soluţii pentru a putea majora din acest an.”

„Căutăm soluţii pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranţă pe care ulterior Guvernul nu o poate îndeplini.

Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conştienţi că nu este suficient. Nici nu le lăudăm cu faptul că le-am majorat.

Suntem conştienţi că necesităţile sunt mari şi că problemele în acestă perioadă sunt mult accentuate faţă de cum erau înainte de aparţia acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza preţurilor la energie, la alimente şi iată acum a mai venit şi acest război nedrept şi ne îndreptăm spre o altă criză”, a transmis ministrul Muncii.

România vrea să renegocieze plafonul de 9,4% din PIB înclus în PNRR

În luna februarie a acestui an, Guvernul României anunța demararea reformei sistemului de pensii. Limita de 9,4% din PIB din PNRR este, însă, un impediment. Asta au declarat atât Marius Budăi, cât și premierul Nicolae Ciucă.

Tot la acel moment Marius Budăi afirma că PSD vrea să renegocieze PNRR. Motivul era că plafonul de 9,4% din PIB este mic, iar vârstnicii sunt „condamnați la sărăcie.”

România și-a asumat prin PNRR că nivelul cheltuielilor publice brute cu pensiile nu va depăși 9,4% din PIB în perioada 2022-2070. Aceasta a fost intenția fostului Guvern susținut de PNL, USR și UDMR, condusă de Florin Cîțu. Ca replică, Cristian Ghinea, fost ministru al proiectelor europene, a susținut că România nu a cheltuit niciodată mai mult de 8% din PIB în acest sens.

„România cheltuie 8% din PIB pentru pensii, maxim. […] Pensiile speciale sunt în jur de 0,9% din PIB.

Sunt pentru câteva mii de oameni, ceea ce este enorm.”, a declarat Cristian Ghinea.

„Ministrul Muncii are dreptate, statul membru trebuie să fie liber în a-şi dimensiona aceste categorii de cheltuieli, e politica statului membru pentru o anumită categorie. Toată lumea recunoaște că trebuie crescut nivelul pensiilor, eu nu am văzut decident de la masa politicului care să nu spună acest lucru.

Este incorect faţă de oameni şi faţă de cei care au lucrat o viaţă întreagă, dacă pui în cumpănă acele pensii care sunt discutabile, aici comisia a solicitat această reaşezare. Nu aş vrea să intru în detalii, să nu pornesc discuţii în spaţiul public.

A pune toţi pensionarii sub acelaşi plafon de 9,4% din PIB, fără să gândeşti la partea aceasta de justiţie socială, nu cred că este de bun augur, pentru oricare din guvernele din România.”, a declarat Marcel Boloș.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: