Redactia.ro
Home » Știri » Pensiile românilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Pensiile românilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Ministrul Muncii a anunțat că pensiile vor crește cu cel puțin 10,4% începând cu 1 ianuarie 2025, conform noii legi care prevede indexarea anuală printr-un mecanism predictibil. Această creștere va include atât pensiile normale, cât și indemnizațiile minime sociale.

Indexarea pensiilor, un mecanism sustenabil

Noua lege a pensiilor garantează o majorare anuală în luna ianuarie, utilizând un calcul bazat pe rata inflației și jumătate din creșterea salariului mediu brut. Această abordare elimină deciziile politice ad-hoc privind creșterile pensiilor, asigurând un mecanism sustenabil și previzibil pentru pensionari.

Spre deosebire de anii anteriori, când valoarea punctului de pensie nu a fost majorată sau s-a modificat abia în septembrie, noua legislație promite o creștere mai stabilă. Astfel, românii pot beneficia de un venit suplimentar care să reflecte realitățile economice actuale.

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu au primit majorarea

Ministrul a explicat că pensionarii care nu și-au primit încă deciziile de recalculare nu trebuie să își facă griji. În cel mai scurt timp, aceste decizii vor fi transmise, iar plățile vor fi efectuate retroactiv, începând cu luna septembrie. Recalcularea include ajustări pentru cei care au depus dosare pentru completarea stagiilor contributive sau au avut cazuri în instanță.

Impactul asupra pensiei minime sociale

Pentru cei care beneficiază de indemnizația minimă socială, valoarea va crește și ea începând cu ianuarie 2025, pentru a asigura o protecție mai bună împotriva inflației. Ministerul Muncii dorește să reducă disparitățile în rândul pensionarilor, astfel încât toți să beneficieze de ajustări echitabile ale veniturilor.

Creșterea programată pentru 2025 este văzută ca un pas important în îmbunătățirea standardului de viață al pensionarilor, oferindu-le mai multă predictibilitate financiară.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: