Lumea teatrului din România este marcată de o pierdere uriașă odată cu decesul lui Zeno Fodor, unul dintre cei mai importanți critici și istorici ai artei dramatice.
La venerabila vârstă de 90 de ani, Zeno Fodor a lăsat în urmă o moștenire culturală de excepție, fiind autorul a peste 2.000 de cronici și traducătorul a mai mult de 50 de piese de teatru.
Anunțul despre moartea sa a fost făcut luni de Teatrul Național Târgu Mureș, care a transmis un mesaj emoționant în memoria celui care a influențat profund teatrul românesc.
Un pilon al culturii românești
Zeno Fodor a fost o personalitate de referință în teatru și cinematografie, remarcându-se prin activitatea sa de critic, istoric și traducător. Pe parcursul vieții, a contribuit la promovarea teatrului și filmului românesc prin publicații, traduceri și studii de specialitate.
Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu Mureș a subliniat într-un comunicat rolul său esențial în viața artistică a instituției și a transmis condoleanțe familiei.
Cariera lui Zeno Fodor
Cariera impresionantă a lui Zeno Fodor include momente de referință în istoria culturală a României. Membru fondator al UNITER (Uniunea Teatrală din România) și al altor organizații prestigioase, precum Uniunea Scriitorilor și Asociația Internațională a Criticilor de Teatru, Zeno Fodor a fost un promotor al valorilor autentice. Contribuțiile sale au fost publicate în numeroase reviste și ziare locale și naționale, fiind citite de generații întregi de iubitori de teatru.
Pe lângă activitatea publicistică, Zeno Fodor a tradus și adaptat peste 50 de piese de teatru, aducând în atenția publicului românesc opere internaționale de mare valoare. Criticul a fost un neobosit susținător al artei, iar prin interviurile, cronicile și studiile sale a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii naționale.
Mesajul companiei ”Liviu Rebreanu”
Trecerea în neființă a lui Zeno Fodor lasă un gol imens în lumea teatrului românesc. Cei care l-au cunoscut îl descriu drept un om de o generozitate rară, cu o pasiune imensă pentru artă și cu o profundă înțelegere a culturii. Mesajele de condoleanțe au continuat să curgă din partea colegilor de breaslă, a actorilor și a instituțiilor culturale.
„Am aflat cu regret că un prieten apropiat al Teatrului Naţional Târgu Mureş şi, totodată, un nume marcant al teatrului românesc, a plecat dintre noi duminică, 8 decembrie: criticul şi teatrologul Zeno Fodor ne-a părăsit, dar ne-a lăsat o moştenire impresionantă. Membru fondator al UNITER, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Zeno Fodor a publicat aproximativ 2000 de cronici şi studii teatrale şi cinematografice, interviuri şi alte materiale cu caracter cultural în numeroase publicaţii locale şi naţionale. A colaborat timp de 15 ani cu Radio Târgu Mureş, unde a prezentat săptămânal cronică cinematografică şi rubrica ‘Cronica spectatorului’, cu informaţii şi comentarii despre evenimentele culturale ale săptămânii următoare la Târgu Mureş”, a transmis Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş, într-un comunicat.
Distincții și contribuții
În 2004, Președintele României i-a acordat lui Zeno Fodor Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, recunoscându-i contribuția semnificativă la cultura națională. Mai târziu, în 2013, Senatul UNITER l-a distins cu Premiul pentru întreaga activitate în domeniul criticii și istoriei teatrului, ca o apreciere a întregii sale cariere.
„Nu în ultimul rând, domnia sa a fost Director general al Teatrului Naţional Târgu Mureş în perioada 1997-2000 şi Consultant artistic în perioada 2000-2001. Compania ‘Liviu Rebreanu’ a fost onorată să organizeze în luna mai a acestui an un eveniment omagial Zeno Fodor cu prilejul împlinirii vârstei de 90 ani. Transmitem condoleanţe tuturor rudelor şi apropiaţilor domnului Zeno Fodor şi ne exprimăm recunoştinţa pentru şansa de a fi beneficiat de prietenia, atenţia şi îndrumarea Dumnealui. Odihnească-se în pace!”, a completat Teatrul Naţional Târgu Mureş.