Anunțul oficial privind dispariția mai multor posturi TV din peisajul media românesc a adus cu sine o serie de schimbări semnificative. Astfel, se conturează o nouă realitate a televiziunilor în țara noastră. Care sunt aceste posturi TV românești ce vor dispărea din grilă și ce planuri există pentru a le înlocui?
Retragerea licențelor de către CNA: O decizie semnificativă
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a luat decizia de a retrage licențele a patru televiziuni din România, marcând astfel o schimbare majoră în peisajul media național. Această mișcare surprinzătoare vine ca urmare a unei decizii a companiei Clever Business Transilvania, care a decis să renunțe la patru proiecte de televiziune dintr-un total de opt, pentru care obținuse licențe în anul 2022.
Posturile TV afectate
Cele patru posturi TV vizate sunt Prima Show, Prima Wild, Prima Shop 24 și Prima Tradițional Music. Acestea fac parte dintr-un ambțios plan al companiei Clever Business Transilvania, care inițial intenționa să lanseze opt televiziuni. Cu toate acestea, schimbările din piață și perspectivele în evoluția media au dus la reconsiderarea acestui plan.
Motivele din spatele retragerii licențelor
Compania Clever Business Transilvania a explicat că retragerea licențelor a venit ca rezultat al unor considerente strategice. Cu toate că grupul avea în vedere lansarea celor patru proiecte menționate, se pare că procesul necesită mai mult timp pentru a putea fi pus în aplicare corespunzător. Achiziționarea de echipamente și producerea conținutului necesar presupune o abordare atent planificată.
Planuri de înlocuire și perspective de viitor
Cu toate că retragerea licențelor pentru aceste patru posturi TV aduce un vid în peisajul media românesc, nu este vorba de un gol permanent. Deși nu s-au oferit detalii exhaustive despre planurile de înlocuire, se pare că Clever Business Transilvania are în vedere ajustarea strategiilor și poate lansa noi proiecte în viitor.
De asemenea, în cadrul aceleiași ședințe publice a CNA, compania Clever a solicitat prelungirea termenelor de intrare în emisie pentru alte două proiecte de televiziune: Prima History și Prima Food&Travel. Această mișcare poate sugera faptul că, în ciuda dificultăților întâmpinate, Clever își menține angajamentul de a aduce conținut de calitate pe piața media românească.
Clever are 6 luni pentru a pune pe picioare Prima History şi Prima Food&Travel
În consecință, firma Clever are un termen de șase luni la dispoziție, adică până în martie 2024, pentru a lansa cele două televiziuni; altfel, licențele vor fi retrase de către CNA.
Conform legislației audiovizuale, o televiziune are la dispoziție un an pentru a-și începe activitatea (a intra în „funcțiune”), dar are posibilitatea de a solicita două prelungiri, fiecare cu durata de șase luni. În cazul Prima History și Prima Food & Travel, acestea sunt la cea de-a doua prelungire de șase luni pentru a se pregăti de intrarea în funcțiune.
„Cele două canale, Prima History şi Prima Food&Travel sunt în linie dreaptă, însă mai avem nevoie de puţin timp pentru a le lansa. La celelalte, le avem în vedere pentru viitor, însă avem nevoie de mai mult timp pentru reuşi să procurăm şi echipamente şi conţinut”, a spus reprezentanta Clever, Alina Loghin.
CNA nu înțelege strategia Clever
Totodată, CNA a întrebat prin repzentantul său Dorina Rusu: „cine vă face strategia de dezvoltare, că eu nu înţeleg. Cum să luaţi atâtea licenţe, apoi nu le mai puteţi dezvolta, iar schimbaţi, iar faceţi. Eu nu înţeleg ce strategie aveţi?”.
„Nu este vorba despre strategie. Atunci când s-au solicitata ceste licenţe şi s-au şi obţinut, nu a avut nimeni în vedere ce s-a întâmplat în ultimii ani, evenimentele majore. Şi au fost foarte mari probleme în a face rost de echipamente şi chiar şi de conţinut. Le-am prioritizat aşa cum am considerat noi. Am Lansat deja Prima News şi Prima Comedy, urmează acestea două şi probabil pe viitor şi celalalte”, a mai spus Alina Loghin.
Sursa foto: Arhivă