Redactia.ro
Home » Știri » Premieră medicală la Arad. Un pacient cu cancer pulmonar a fost supus unei intervenţii prin crioterapie

Premieră medicală la Arad. Un pacient cu cancer pulmonar a fost supus unei intervenţii prin crioterapie

Premieră medicală la Arad. Un pacient cu cancer pulmonar a fost supus unei intervenţii prin crioterapie

Premieră la Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Un pacient cu o formă avansată de cancer pulmonar a fost supus unei prime intervenţii de tip dezobstrucție bronșică prin crioterapie. Iată amănunte!

Premieră medicală la Arad. Un pacient cu cancer pulmonar a fost supus unei intervenţii prin crioterapie

Pacientul arădean are 57 de ani. Diagnosticat cu cancer pulmonar, el a fost supus unei prime intervenţii de tip dezobstrucție bronșică prin crioterapie, potrivit Mediafax.

Operaţia a fost efectuată de medicul pneumolog Erika Șimon Repolski, în Laboratorul de Endoscopie Bronșică din cadrul spitalului din Arad.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Arad spun că pacientul nu mai putea respira normal deoarece bronhia care ventilează plămânul drept era obstruată de o formațiune tumorală.

„Acest tip de intervenție se efectuează, de săptămâna aceasta, în Laboratorul de Endoscopie Bronșică – în cadrul endoscopiilor – folosind o sondă specială (crio-sondă) cu ajutorul căreia țesutul pulmonar suspect este înghețat și mai apoi extras. Sonda utilizată folosește dioxid de azot care produce o scădere bruscă de temperatură de până la -89 de grade Celsius. Procedura este indicată atât pentru diagnosticarea corectă a neoplasmului pulmonar, dar și pentru eliberarea căilor respiratorii prin extirparea tumorilor formate”, a precizat dr. Erika Șimon Repolski, medic primar pneumolog, bronholog, potrivit Observator.

Medic: „Crioterapia este de un real folos pentru pacienții diagnosticați cu tumori dezvoltate în interiorul unei bronhii și care nu mai pot respira normal”

„Important de menționat este faptul că dispozitivul poate fi folosit atât în scop diagnostic, cât și curativ, pentru crioterapie. Criobiopsia respectiv crioterapia sunt metode moderne, mai puțin invazive, tolerate mai ușor de pacient, nu provoacă durere fiind mai rapide decât biopsia chirurgicală. Crioterapia este de un real folos pentru pacienții diagnosticați cu tumori dezvoltate în interiorul unei bronhii și care nu mai pot respira normal, deoarece, cu ajutorul sondei putem elibera căile aeriene de masa tumorală formată. Pentru criobiopsie, sonda este introdusă printr-un canal al bronhoscopului și poate ajunge mai ușor la leziunea suspectă comparativ cu pensele de biopsie, mai ales dacă leziunea este localizată în periferia plămânului. Totodată, probele recoltate sunt mult mai mari și cu mai puține artefacte obținându-se astfel un diagnostic precis”, a explicat dr. Erika Șimon Repolski, medic primar pneumolog, bronholog, potrivit Observator.

Premieră medicală la Arad. Un pacient cu cancer pulmonar a fost supus unei intervenţii prin crioterapie
Foto: Shutterstock
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: