Redactia.ro
Home » Știri » Președintele Iohannis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Ce rol are România în discuțiile de la Kiev

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Ce rol are România în discuțiile de la Kiev

GALERIE FOTO (3) Președintele Iohannis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Președintele României a ajuns joi dimineață la Kiev, acolo unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macromn, Olaf Scholz și Mario Draghi. Cei patru lideri s-au adunat pentru o întâlnire cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. În aceste momente, aceștia discută despre cursul războiului izbucnit de Rusia.

Președintele Iohannis s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Ce rol are România în discuțiile de la Kiev

Klaus Iohannis a ajuns la Kiev cu un tren separat de ceilalți trei lideri, Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi. Președintele României a fost întâmpinat la gara din Kiev de vicepremierul pe probleme de integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanișina. Ulterior, Iohannis a vizitat alături de Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi orașul Irpin, bombardat de ruși. Volodimir Zelenski nu i-a însotit pe cei patru lideri, iar întâlnirea dintre ei a avut loc în urmă cu câteva momente. Liderii Franței, Germaniei, României și Italiei au început discuțiile cu președintele Ucrainei, iar momentul a fost precedat de o fotografie de grup a celor cinci oameni de stat.

Zelenski a postat un mesaj pe Instagram, în care își anunță urmăritorii că au început discuțiile cu liderii europeni.
Urmează o zi aglomerată. Întâlniri importante. Bine ați venit la @bundeskanzler, Președintele Franței Emmanuel Macron @emmanuelmacron, Cancelarul federal al Germaniei Olaf Scholz Kyiv prim-ministrul Italiei Mario Draghi și președintele României Claus Johannis @klausiohannis! —— Zi plină. Întâlniri importante. Încântat să-l întâlnesc pe președintele Franței Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei Mario Draghi și președintele României Klaus Iohannis la Kyiv!”, a scris Zelenski, postand cateva imagini de la intalnirea cu liderii tarilor vecine.

Ce rol are România în discuțiile de la Kiev

Ucraina așteaptă de la Franța, Germania și Italia ajutoare, dar România joacă un rol important în rezolvarea crizei cerealelor pe care Kievul nu le mai poate exporta, ca urmare a blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene la Marea Neagră.

Emmanuel Macron declara ieri, la sosirea în România, că Ucraina ar trebui să negocieze cu Rusia. La Irpin, Macron, Iohannis, Scholz și Draghi au vorbit cu localnicii și oficiali locali. Una dintre cele mai mari temeri care vizează România este criza cerealelor. Sunt peste 30 milioane de tone de cereale blocate în tară, din cauza războiului. „Dorim să construim şi pacea, ceea ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze şi discuţiile trebuie să se reia. Împreună cu preşedintele Zelensky am reafirmat că noi, europenii, împărtăşim acelaşi continent. Geografia este încăpăţânată şi Rusia va rămâne acolo unde este, unde a fost şi ieri şi unde va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem război cu poporul rus, nu dorim să îl nimicim – ceea ce s-a spus de către alţii, în alte ocazii.Noi nu am spus acest lucru, dar pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze trebuie să negociem. Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul„, a afirmat preşedintele francez.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini