Redactia.ro
Home » Știri » Prima piscină din România a crăpat. Este locul unde veneau să se relaxeze Regele Mihai și alte personalități. Iată imaginile

Prima piscină din România a crăpat. Este locul unde veneau să se relaxeze Regele Mihai și alte personalități. Iată imaginile

GALERIE FOTO (5)

Veste proastă pentru români! Prima piscină din România, pe care o frecventa chiar Regele Mihai, a crăpat. Piscina din spatele Hotelului Lido este un adevărat monument arhitectural fiind prima piscină din România, care avea valuri. A fost inaugurată în 1930.

Cum arată piscina cu valuri din Micul Paris

Piscina cu valuri din București era o locație exclusivistă la acea vreme. Inaugurarea acesteia a fost făcută în 1930 și chiar Regele Mihai o frecventa adesea în zilele toride de vară. Nu oricine apuca să petreacă o zi de plajă acolo. Totul avea un aer foarte luxuriant și o prezentare pompoasă în revistele de la acea vreme.

Arșița soarelui încinge din ce în ce mai tare Bucureștiul. Asfaltul a început să danseze sub picioarele pietonilor încălziți, cari par din ce în ce mai preocupați de găsirea unui adăpost adumbritor. Grădinile de vară, preferatele generației trecute, au dispărut. Și de altfel, ele nu mai corespund nici exigențelor moderne. Acum se cere confort, pitoresc, higiena, lux. Poate răspunde Capitala României dorinței locuitorilor ei? Peste puțin timp, da!„, arată un articol mai vechi din „Realitatea ilustrată”.

Un lucru de-a dreptul inedit pentru acea vreme erau valurile din piscină. Deși era singura piscină din Românai, avea și o funcție inovativă, mai precis era dotată cu o mașină care făcea bvaluri artificiale. „Deși deschis numai de câteva zile, grandiosul Bazin cu valuri maritime a găsit cea mai entuziastă primire din partea publicului bucureștean și a străinilor veniți prin Capitală. Sforțările făcute de organizatori de a înzestra metropola României cu un institut de mare utilitate și un monument de o reală frumusețe arhitectonică au fost recompensate prin entuziasmul pe care publicul îl arată.„, cita în 1930 „Realitatea ilustrată”.

Zilnic, mii de oameni veneau să vadă minunea “cu valuri maritime” de pe Magheru

Când s-a deschis bazinul “cu valuri maritime” de la Lido, lumea a venit în pelerinaj să-l vadă, mai ales cei care nu aveau costum de baie, cred. Reclama glăsuiește așa: “Bazinul Lido cu valuri maritime adaugă la splendoarea piscinei vizitată zilnic de mii de oameni, a teraselor și a grădinilor solare, un nou element de senzație: Regele Jazzului, Paul Whitteman are un rival, pe Bachman, conducătorul celebrului Jazz din Budapesta, cunoscut în lumea întreagă din audițiile radio. Jazzul Bachman va cânta cu începere de mâine 19 iulie, la Bazinul Lido, cu valuri maritime, ale cărui aperitive, ceaiuri și dineuri dansante sunt frecventate de întreagă societate bucureșteană. Două Jazzuri vor cântă zilnic la Lido. Dată fiind afluență enormă din fiecare zi, publicul este rugat să-și reție mese din vreme”.

Din nefericire, acum, piscina este lăsată în paragină și a început să se strice semnificativ nemaiputând fi utilizabilă. Recent bazinul a crăpat. Mulți ani a fost lăsată de izbeliște, iar acest lucru a făcut-o să devină un loc dezolant, în ciuda faptului că altădată era una dintre cele mai râvnite locații.

Etichete: