Pe fondul unui eveniment politic major, demisia Președintelui Klaus Iohannis, reacțiile nu au întârziat să apară. Una dintre cele mai vehemente și directe opinii a venit din partea lui Gigi Becali, patronul clubului de fotbal FCSB și deputat în Parlamentul României din partea AUR.
Prima reacție a lui Gigi Becali, după ce Klaus Iohannis şi-a dat demisia
Gigi Becali a caracterizat demisia lui Iohannis ca fiind un act de onoare și o necesitate evidentă, dată fiind situația politică tensionată și presiunile publice și politice crescânde.
În ciuda schimbării la nivelul cel mai înalt al statului, Becali este de părere că această demisie nu va avea un impact semnificativ asupra scenei politice sau a administrației curente. Despre alegerile prezidențiale reprogramate pentru începutul lunii mai, Becali a comentat că demisia lui Iohannis nu favorizează pe nimeni, în special pe candidatul independent Călin Georgescu, despre care crede că nu va mai putea candida.
Deși viziunea lui Becali poate părea cinică sau desprinsă de realitățile politice, ea reflectă o perspectivă comună în rândul unor segmente ale populației. Critica sa asupra procesului de suspendare inițiat în Parlament subliniază frustrarea față de luptele politice percepute ca fiind inutile sau distructive.
„Și cu el (n.r. – cu Iohannis), și fără el, tot același lucru este. Și cu el, și cu Bolojan, e tot aia. Trebuia să plece, măcar de onoare. Ce rost avea să mai stea două-trei luni? Se făcea de râs, toată lumea îi cerea demisia, iar el să stea acolo”, a declarat Gigi Becali pentru Fanatik.
„Nu mă interesează de Georgescu, e treaba lui. Nu e în favoarea lui Georgescu. Că doar n-o fi nebună Curtea Constituțională să-l lase pe Georgescu să mai candideze. N-o să-l lase, vorbește numai tâmpenii, cum să-l lase?”, a mai declarat Gigi Becali, pentru sursa citată mai sus.
Declarația lui Klaus Iohannis
„Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă. Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern. În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii. Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus Klaus Iohannis.
Reacția lui Gigi Becali la demisia lui Klaus Iohannis aduce în prim-plan o interpretare pragmatică și directă a schimbărilor politice din România. Indiferent de impactul real pe termen lung al acestui gest, părerile exprimate de figuri publice ca Becali contribuie la modelarea discursului public și la percepția cetățenilor asupra stabilității politice în țară.
Sursa foto: Arhivă