În urma primului tur al alegerilor prezidențiale din România din 2025, câștigate de George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Kremlinul a reacționat oficial. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că rezultatul scrutinului „poate fi considerat o reacție la presiunile Occidentului”. Această poziție a fost exprimată într-o conferință de presă susținută luni, 5 mai 2025, în contextul în care George Simion a obținut 41% din voturi, plasându-se pe primul loc, urmat de Nicușor Dan și Crin Antonescu, care au obținut aproximativ 21% fiecare .
Prima reacție venită de la Kremlin după ce George Simion a câștigat fără emoții alegerile prezidențiale. „Acest lucru poate fi afirmat fără echivoc”
Declarația lui Peskov vine într-un context politic tensionat. Anterior, Kremlinul a contestat legalitatea alegerilor din România, considerându-le „illegitime” din cauza excluderii lui Călin Georgescu, candidatul favorit al Moscovei, din cursa electorală . Peskov a afirmat că „orice alegeri care au loc fără participarea sa vor fi ilegale” și a subliniat că „voluntatea poporului român a fost suprimată” prin această excludere .
În plus, Kremlinul a respins acuzațiile de implicare în campania lui Georgescu, calificându-le drept „nonsense” și „absolut nefondate” . Această reacție sugerează o continuare a susținerii pentru Georgescu și o critică la adresa autorităților române pentru modul în care au gestionat procesul electoral.
„Nu este pentru noi, ci pentru români. Un lucru pe care îl putem spune este că unul dintre favoriții acestor alegeri a fost scos din cursa electorală. Deci, în orice caz, alegătorii români au fost privați de dreptul de a vota pe cine au vrut. Acest lucru poate fi afirmat fără echivoc”, a declarat Peskov.
Poziția lui George Simion și implicațiile pentru politica externă
George Simion, cunoscut pentru pozițiile sale naționaliste și eurosceptice, a declarat că Rusia nu reprezintă o amenințare semnificativă pentru NATO. El a subliniat că pericolul major îl constituie posibila destrămare a Alianței Nord-Atlantice, ceea ce ar lăsa statele din estul Europei, precum România, Polonia și statele baltice, vulnerabile .
În ceea ce privește relațiile cu Ucraina, Simion s-a opus furnizării de ajutor militar acestei țări și a criticat conducerea Uniunii Europene. El a susținut agenda „Make America Great Again” a fostului președinte american Donald Trump și a pledat pentru o unitate mai mare în cadrul NATO sub conducerea SUA, în timp ce a militat pentru creșterea cheltuielilor de apărare europene .
Reuters
Reacțiile internaționale și viitorul politic al României
Rezultatele alegerilor și pozițiile exprimate de George Simion au atras atenția și critici din partea unor lideri internaționali. Uniunea Europeană și Statele Unite au exprimat îngrijorări cu privire la tendințele autoritare și la posibila îndepărtare a României de valorile democratice fundamentale. În plus, există temeri că o eventuală președinție a lui Simion ar putea afecta relațiile României cu partenerii săi tradiționali și ar putea influența politica externă a țării într-o direcție mai apropiată de interesele Rusiei.
În concluzie, alegerile prezidențiale din România din 2025 și reacțiile Kremlinului reflectă o perioadă de incertitudine și schimbare în peisajul politic european. Este de așteptat ca evoluțiile ulterioare să influențeze semnificativ direcția politică și externă a României în anii ce vor urma.