Redactia.ro
Home » Știri » Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în câteva zile în România. Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în câteva zile în România. Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis

Primele doze de vaccin anti COVID-19 vor ajunge în România chiar anul acesta, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a precizat că România va primi o tranșă  ”simbolică” de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID.

 

Primele doze de vaccin anti COVID-19 ar putea ajunge anul acesta

Klaus Iohannis a anunțat că primele doze de vaccin anti COVID-19 ar urma să ajungă în România între Crăciun și Anul Nou. Însă, doar 5.000 de persoane, din rândul personalului medical, vor urma să primească vaccinul . Următoarea tranșă ar urma să ajungă în România în luna ianuarie, anul viitor.

Există o șansă mare ca primul vaccin să fie aprobat de Autoritatea Europeană chiar înainte de Crăciun, între Crăciun și Anul Nou să fie distribuită prima șarjă, dar vor fi, din informațiile pe care le avem acuma, aproximativ 10.000 de doze. Deci, va fi o tranșă simbolică pentru începerea simbolică a vaccinării. 10 mii de doze ajung pentru 5.000 de persoane. Următoarea tranșă este așteptată în ianuarie și ea va fi folosită în principal pentru a vaccina tot personalul medical, inclusiv din azilele de bătrâni și așa mai departe și persoanele care fac parte din grupele cu risc mare, dar campania este bine pregătită. Deja se lucrează la pregătirea primelor simulări. Vor fi simulate centre de vaccinare, acțiuni mai ample de vaccinare, transport și așa mai departe, lucrurile sunt sunt bine pregătite, doar să vină vaccinul.”, a anunțat șeful statului.

Președintele a specificat că toate statele membre UE vor primi un lot simbolic de vaccin anti-COVID, administrat cadrelor medicale.

Toată lumea primește primul lot simbolic, fiindcă este important ca toate țările europene să pornească în același timp vaccinarea, să nu fie discuții că unii încep mai repede și alții mai târziu. Și s-a decis trimiterea unui prim lot simbolic, după care va veni un lot mult mai mare în ianuarie și vor continua în lunile următoare, până când toată populația poate să fie vaccinată..”, a subliniat Iohannis.

 

Valeriu Gheorghiță: ”Vor exista două tipuri de simulări ”

Și Valeriu Gheorghiță, medicul coordonator al campaniei naționale de vaccinare anti COVID-19 a anunțat că primele vaccinuri vor putea fi administrate în țară anul acesta, între Crăciun și Anul Nou.

Dacă autorizația va fi eliberată în 23 decembrie, probabil că între Crăciun și anul nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și vom putea începe efectiv activitatea de vaccinare destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi”, a declarat medicul coordonator, marți, pentru Digi24. 

Medicul a declarat că vor exista două tipuri de simulări pentru campania de vaccinare.

,,Punctual, sunt două tipuri de simulări. La acest moment, membrii din comitet sunt implicați într-os imulare la nivel european, care a fost trimis un scenariu în cursul dimineții, la ora 10. Până la ora 18.00 trebuie să răspundem la un scenariu punctual, legat de un anumit număr de doze alocate către țară, mai repede decât ce estima inițial și trebuie să organizăm efectiv distribuirea acestor doze de vaccin în anumite centre. Este un exercițiu pur teoretic prin care, la nivel de Comisie Europeană, se dorește să se evalueze fiecare tip de răspuns din fiecare țară care și-a dat acordul de a participa la acest exercițiu. Noi, evident, ne-am dat acordul pentru a vedea cum răspundem într-o situație de acest gen”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

 

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: