Redactia.ro
Home » Stil de viață » Primul semn care te avertizează că ai deficit de magneziu. Ce trebuie să faci imediat pentru a scăpa de o vizită la medic

Primul semn care te avertizează că ai deficit de magneziu. Ce trebuie să faci imediat pentru a scăpa de o vizită la medic

Magneziul este un mineral esențial pentru funcționarea corectă a organismului uman. Acesta are un rol vital în menținerea sănătății inimii, a mușchilor și a rinichilor.

Lipsa magneziului pe o perioadă lungă de timp poate avea consecințe grave asupra sănătății tale, provocând diverse afecțiuni. Prin urmare, este crucial să fii conștient de simptomele carenței de magneziu pentru a putea lua măsuri corective în timp util.

Primele semne ale deficitului de magneziu

În stadiile incipiente ale deficitului de magneziu, este posibil ca simptomele să fie ușoare sau chiar să nu fie observate. Aceste simptome timpurii pot include:

 • Greață: Poate apărea o senzație de greață, care poate duce la pierderea apetitului.
 • Vărsături: Persoanele cu deficit de magneziu pot prezenta vărsături sporadice.
 • Oboseală: Starea de oboseală poate fi un semn timpuriu al lipsei de magneziu.
 • Slăbiciune: Slăbiciunea musculară poate fi resimțită în special în membre.
 • Lipsa simptomelor: În unele cazuri, deficitul de magneziu poate să nu producă niciun simptom vizibil.

Alte simptome ale deficitului de magneziu

Pe măsură ce deficitul de magneziu devine mai sever, simptomele pot deveni mai pronunțate și pot afecta calitatea vieții. Acestea includ:

 • Amorțeală și furnicături: Nivelurile scăzute de magneziu pot provoca senzații de amorțeală și furnicături, în special la nivelul picioarelor și al mâinilor. Este important de menționat că amorțeala și furnicăturile pot fi și simptome ale unor afecțiuni mai grave sau cronice, așa că este recomandat un consult medical.
 • Contracții musculare involuntare: Deoarece magneziul este esențial pentru contracția și relaxarea mușchilor, un nivel scăzut al acestui nutrient poate duce la contracții musculare involuntare și la crampe. Uneori, persoanele cu deficit de magneziu pot prezenta și convulsii.
 • Aritmie cardiacă: Magneziul este implicat în menținerea unui ritm cardiac normal. Lipsa acestuia poate duce la un ritm cardiac anormal, cunoscut și sub denumirea de aritmie.
 • Niveluri scăzute de potasiu: În cazul unui deficit de magneziu sever, este posibil ca și nivelul de potasiu să fie afectat. Nivelurile scăzute de potasiu pot provoca simptome precum constipație, oboseală, palpitații și amorțeală.

Dacă te confrunți cu simptome care sugerează un posibil deficit de magneziu, este important să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic. Un specialist va putea să efectueze analize de sânge pentru a măsura nivelul de magneziu din organism și pentru a determina dacă acesta este sub nivelul optim.

Ce rol are magneziul în organism

Magneziul este un mineral esențial pentru funcționarea optimă a organismului. Acesta are multiple roluri vitale, printre care:

 • Echilibrarea nivelului de zahăr din sânge: Magneziul ajută la reglarea glicemiei, ceea ce îl face crucial în prevenirea și gestionarea diabetului de tip 2.
 • Funcționarea sistemului nervos: Acest mineral contribuie la transmiterea corectă a semnalelor nervoase, menținând sistemul nervos în stare de funcționare optimă.
 • Susținerea sistemului cardiovascular: Magneziul are un rol important în menținerea tensiunii arteriale la niveluri normale și în prevenirea hipertensiunii arteriale.
 • Stimularea sistemului imunitar: Un nivel adecvat de magneziu ajută organismul să lupte mai eficient împotriva infecțiilor și a bolilor.

Sursa de Magneziu: Alimentația

Magneziul se găsește într-o varietate de alimente, iar menținerea unei diete echilibrate este cheia pentru a asigura aportul adecvat de magneziu. Alimentele bogate în magneziu includ:

 • Legume cu frunze verzi: Spanac, broccoli, kale etc.
 • Semințe: Semințele de dovleac, susan, chia etc.
 • Cereale integrale: Ovăz, orez brun, quinoa etc.
 • Lapte și iaurt: Produse lactate sunt, de asemenea, surse bune de magneziu.

Cu toate acestea, nivelul de magneziu poate scădea din cauza diferitelor afecțiuni, a consumului excesiv de alcool sau a anumitor medicamente.

Doza Zilnică Recomandată

Necesitatea zilnică de magneziu variază în funcție de factori precum vârsta, sexul și starea fiziologică. Iată câteva repere pentru doza zilnică recomandată de magneziu:

 • Adulți: În medie, un adult are nevoie de 320-420 de miligrame de magneziu pe zi.
 • Copii: Doza recomandată variază în funcție de vârstă, de la 80 de miligrame pentru copiii mai mici la 240 de miligrame pentru adolescenți.
 • Femei însărcinate: Necesitatea de magneziu crește în timpul sarcinii, ajungând la aproximativ 360-400 de miligrame pe zi.
 • Femei care alăptează: Femeile care alăptează au nevoie de o cantitate suplimentară de magneziu, în jur de 320-360 de miligrame pe zi.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: