Redactia.ro

Prognoza meteo 16-19 mai 2025: ninsori la munte, ploi torențiale și rafale de vânt în mai multe regiuni

Prognoza meteo

Avertizări meteo în vigoare pentru România. Meteorologii anunță un episod de vreme severă, cu precipitații abundente, temperaturi în scădere și intensificări de vânt în aproape toate regiunile țării. Ninsorile reapar în zonele montane înalte, iar ploile torențiale afectează vestul, centrul și nord-estul. Mai multe coduri de atenționare sunt în vigoare, în timp ce vântul va atinge viteze periculoase în sud-est și în zona montană.

Vreme instabilă și răcire accentuată începând din noaptea de joi

În noaptea de joi spre vineri, cerul va deveni variabil până la acoperit în cea mai mare parte a teritoriului, iar în vest, nord și centru se vor semnala înnorări persistente, însoțite de averse. Precipitațiile vor fi semnificative în Banat, Transilvania, Maramureș, local în Crișana și nordul Moldovei, precum și în zonele montane. Oltenia va fi afectată pe arii izolate.

La altitudini de peste 1700 de metri, se vor înregistra precipitații mixte, cu treceri în lapoviță și ninsoare, în timp ce cantitățile de apă vor depăși local 15 l/mp. Vântul va sufla cu putere în sud-est și la munte, unde rafalele vor atinge frecvent 45–55 km/h. În prima parte a intervalului, în sud-vest, centru și nord-est, vântul va avea caracter de vijelie pe alocuri.

Minimele nocturne vor varia între 2 și 13 grade Celsius, iar ceața va apărea izolat în zonele depresionare sau joase, mai ales în vest și centru.

București: Cer variabil spre noros, cu vânt slab până la moderat. Temperatura minimă a nopții va fi cuprinsă între 9 și 11 grade, potrivit RTV.

Vineri: Vreme deosebit de rece, ninsori în zonele montane și ploi în toată țara

Ziua de vineri aduce o răcire accentuată a vremii, în special în regiunile vestice, nordice, centrale și nord-estice. Valorile termice vor scădea sub normele climatologice ale perioadei, iar atmosfera va deveni mohorâtă în multe zone.

Cerul va fi predominant noros în Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania și Dobrogea, unde va ploua pe arii extinse. În celelalte regiuni, ploile vor fi mai puțin frecvente. Se vor semnala și aversa și descărcări electrice, iar în unele locuri cantitățile de apă vor ajunge la 25 l/mp, cu acumulări izolate ce pot depăși 35 l/mp.

În zona montană, în special la altitudini de peste 1500 m, se vor semnala ninsori și lapoviță, cu posibilitatea formării unui strat nou de zăpadă.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sudul și sud-estul țării, unde vor fi rafale de 40–50 km/h. În Carpații Meridionali și de Curbură, noaptea, vântul va atinge 60–80 km/h.

Maximele termice se vor încadra între 8 și 22 de grade, iar minimele între 3 și 13 grade. Se vor menține condițiile pentru formarea ceții, mai ales în depresiunile intracarpatice.

București: Vremea se va răci semnificativ. Temperaturile nu vor mai atinge valorile normale pentru mijlocul lunii mai. Cerul va fi noros, cu ploi temporare începând din a doua parte a zilei. Se vor acumula 10–20 l/mp. Vântul va avea intensificări ziua, cu rafale de 40–50 km/h. Maxima va fi de aproximativ 20 de grade, iar minima între 9 și 11 grade.

Sâmbătă: Temperaturi scăzute, precipitații mixte și vânt puternic în zonele montane

Vremea se va răci și mai mult, în special în sud-est, unde se vor înregistra valori neobișnuit de mici pentru această perioadă. La nivel național, va domina o atmosferă rece, cu cer mai mult noros și precipitații extinse în prima parte a zilei.

Ploile vor fi mai frecvente în Moldova, Dobrogea, Transilvania și Muntenia, iar spre seară și noaptea, aversele vor apărea și în vestul și centrul țării. În sud-vest și sud-est, înnorările vor fi temporare, iar precipitațiile izolate.

Se vor acumula local cantități însemnate de apă (15–25 l/mp), însoțite de descărcări electrice și averse de măzăriche. În masivele înalte, vor continua ninsorile, iar stratul de zăpadă se va îngroșa.

Vântul va sufla cu putere la munte, unde pe creste va depăși 80–90 km/h, iar în zonele joase de relief se vor înregistra intensificări temporare cu viteze de 45–60 km/h.

Maximele termice vor varia între 9 și 18 grade, iar minimele vor coborî până la 2 grade în depresiuni. Ceața va apărea izolat.

București: Vreme rece pentru a doua jumătate a lunii mai. Maxima nu va depăși 15 grade, iar minima va fi de 6–8 grade. Cer noros dimineața, cu ploi persistente, dar treptat cerul se va degaja. Vântul va sufla moderat.

Duminică: Ușoară încălzire, dar cu instabilitate atmosferică accentuată

Ziua de duminică aduce o ușoară creștere a temperaturilor, dar valorile se mențin tot sub cele normale. Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate în regiunile vestice și centrale: Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania.

Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, iar local vor fi ploi torențiale și grindină. În restul țării, fenomenele vor apărea pe arii mai restrânse și vor avea o intensitate mai redusă. În zona montană înaltă, vor fi în continuare precipitații mixte.

Vântul va continua să bată cu intensitate, cu rafale de peste 80 km/h în zonele montane, iar în restul teritoriului va atinge 45–55 km/h.

Maximele se vor încadra între 11–12 grade în Maramureș și estul Transilvaniei, și 21–22 grade în Oltenia și Muntenia. Minimele vor fi cuprinse între 3 și 13 grade.

București: O zi ușor mai caldă față de sâmbătă, dar cu atmosferă instabilă. Cerul va fi variabil, cu probabilitate crescută pentru averse și descărcări electrice după-amiaza. Vântul va atinge rafale de 40–50 km/h. Maxima va fi în jur de 20 de grade, iar minima de 8–10 grade.

Luni: Instabilitate atmosferică, furtuni locale și temperaturi în creștere

Luni, vremea va continua să se încălzească ușor, în special în jumătatea sudică a țării. În vest, nord și centru, precum și în zonele subcarpatice, se vor semnala înnorări accentuate și averse cu caracter torențial, însoțite de descărcări electrice.

Cantitățile de apă pot fi semnificative, iar în unele zone se mențin condițiile pentru grindină. În sud și sud-est, cerul va fi mai mult variabil, iar aversele, dacă vor apărea, vor fi izolate și slabe.

Vântul va sufla cu intensificări temporare în prima parte a zilei, cu viteze de 45–55 km/h, iar la munte, în special în Carpații Orientali și Occidentali, rafalele vor depăși 80 km/h.

Maximele termice vor varia între 13 și 24 de grade, în funcție de zonă, iar minimele între 3 grade în estul Transilvaniei și 14 grade pe litoral.

București: Cer variabil, cu înnorări temporare după-amiaza și seara, când sunt posibile ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări (40–50 km/h). Temperatura maximă va fi de 22–23 de grade, iar minima de 9–11 grade.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: