Redactia.ro
Home » Știri » PSD propune salariul minim european începând din 1 ianuarie 2023. La ce sumă va ajunge

PSD propune salariul minim european începând din 1 ianuarie 2023. La ce sumă va ajunge

PSD anunță că va propune în Coaliție aplicarea directivei UE privind salariul minim european începând cu 1 ianuarie 2023.
În prezent, salariul minim brut este de 2.550 lei.

„PSD va susține în Coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte chiar din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023”, transmite PSD.

Cu cât ar putea crește salariul minim conform noilor prevederi

Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directiva Europeană, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie determină o creștere a venitului minim la o sumă apropiată de 3.000 de lei brut. Asta înseamnă o creștere de aproximativ 250 de lei pentru venitul net, începând din 1 ianurie 2023. Acest aspect a fost susţinut anterior de PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu.

„Astfel, Directiva adoptată recent de Uniunea Europeană confirmă că analiza economică a PSD a fost corect fundamentată, iar majorarea propusă este adecvată contextului social existent.

De altfel, și deciziile din domeniul energetic prezentate recent de reprezentanții Comisiei Europene au atestat justețea propunerilor promovate de PSD în acest domeniu, precum plafonarea prețurilor și introducerea unei contribuții de solidaritate pe profitul excesiv al companiilor din sectorul energetic.

Conform Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, statele membre se pot ghida pentru evaluarea gradului de adecvare al salariilor minime legale „în raport cu nivelul general al salariilor brute de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.”

Parlamentul a adoptat miercuri o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE.

Miercuri, Parlamentul a adoptat o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 abțineri.

Legislația UE își propune să amelioreze nivelul de trai al oamenilor care muncesc în țările din Uniunea Europeană. În acest scop, ea stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională și/sau de acordurile colective și ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim. De altfel, își propune să promoveze progresul economic și social.

Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă națională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor.

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut, arată adevărul.ro

Etichete: