Redactia.ro
Home » Știri » Răspunsul halucinant pe care l-a primit un turist după ce a sunat la 112 pentru a semnala prezența unui urs în Jepii Mari

Răspunsul halucinant pe care l-a primit un turist după ce a sunat la 112 pentru a semnala prezența unui urs în Jepii Mari

Tragedia care a avut loc în zona turistică Jepii Mici, unde Maria Diana, o tânără de 19 ani, a fost ucisă de un urs, a scos la iveală și alte povești tulburătoare. Incidentul tragic a adus în atenția publicului pericolele reale și iminente pe care turiștii le pot întâlni în munții Carpați. Maria Diana a pierdut viața într-o manieră șocantă, după ce a fost atacată de un urs, un eveniment care a zdruncinat comunitatea locală și a ridicat semne de întrebare legate de siguranța turiștilor în aceste zone.

Atacurile urșilor în Carpați

Munții Carpați găzduiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de urși, reprezentând peste 40% din populația de urși din Europa. În România, în ultimii 20 de ani, au fost raportate 26 de decese și 274 de persoane desfigurate din cauza atacurilor urșilor. În anul 2021, au fost înregistrate 6.269 de apeluri de urgență privind atacurile urșilor, iar în 2022 numărul acestora a scăzut la 3.473. Cu toate acestea, doar anul acesta, peste 2.000 de persoane au alertat autoritățile cu privire la prezența urșilor. Aceste cifre arată clar că pericolul întâlnirii cu urșii în zonele montane este semnificativ și constant.

Experiența lui Adrian Dobre

Adrian Dobre, un turist român, a povestit cum a dat nas în nas cu un urs în urmă cu câteva zile, pe traseul Jepii Mari, în timp ce se afla cu un grup de prieteni. Incidentul a fost unul extrem de periculos și a fost evitat doar datorită prezenței de spirit a lui Adrian, care avea la el un spray special pentru urși.

„Într-adevăr, în urmă cu 10 zile, am avut o întâmplare cu ursul pe Jepii Mari, care este un traseu adiacent. Pe scurt, eram într-un grup de cinci persoane. Urcam către platoul Babele, spre Piatra Arsă, când am întâlnit un urs, undeva la 150-200 de metri în fața noastră, deasupra în potecă. În momentul în care ursul ne-a văzut, s-a uitat la noi foarte ciudat, a ciulit urechile și a luat-o la fugă spre noi. În momentul acela noi ne-am panicat și am luat-o și noi la fugă. Ne-a urmărit cam în jur de un kilometru şi s-a apropiat în timp foarte scurt de noi.

Când a ajuns undeva la vreo 10 metri de noi, eu aveam spray pentru urs la mine și în momentul când s-a apropiat i-am dat un jet de spray. Nu l-a atins foarte bine, dar a fost suficient cât să se oprească un pic pe loc, să stea câteva secunde. După aia iar ne-a atacat a doua oară, iar i-am dat cu spray. Abia a treia oară am reușit să-l pulverizez mai bine, moment în care noi am putut să ne ferim peste o mică stâncă în potecă și să punem ceva distanță să nu ne mai vadă.”, a mărturisit Adrian Dobre la Antena 3 CNN.

Reacția autorităților

După ce au scăpat de urs, Adrian și prietenii săi au sunat imediat la 112. Reacția autorităților, mai precis a Jandarmeriei Montane, a fost surprinzătoare și dezamăgitoare pentru grupul de turiști.

„Imediat cum nu l-am mai văzut în spatele nostru, am sunat la 112 şi mi s-a făcut legătura la Jandarmeria Montană, la intrarea în traseu, unde începe și traseul către Cascada Urlătoarea, un traseu foarte circulat de altfel.

Am fost puțin, să zic așa, surprins neplăcut de atitudinea domnilor, prin simplul fapt că ne-a spus că nu e normal să sunăm la 112 ca să anunțăm că este un urs în pădure și s-a vehiculat ideea că ne trebuia o amendă, că sunăm degeaba la 112.

Erau un pic nemulțumiți că am sunat la 112 să anunțăm că este ursul în pădure. Ne-a marcat un pic, dar ne-am dat seama după câteva minute că nu putem să le schimbăm punctul de vedere și am plecat mai departe.”, a mai spus Adrian Dobre.

Aceste incidente subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare pentru protejarea turiștilor și gestionarea populației de urși. Prezența urșilor în Carpați este un aspect natural, însă interacțiunile lor cu oamenii devin din ce în ce mai frecvente și periculoase.

Educarea și informarea turiștilor

Este esențial ca turiștii să fie bine informați despre pericolele pe care le pot întâlni pe traseele montane și despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja. Acestea includ purtarea unui spray pentru urși, evitarea zonelor cunoscute pentru prezența urșilor și cunoașterea comportamentului adecvat în cazul unei întâlniri cu un urs.

Responsabilitatea autorităților

Autoritățile trebuie să joace un rol activ în gestionarea situațiilor de urgență legate de urși. Acest lucru include nu doar intervenția rapidă în cazul atacurilor, ci și educarea publicului și implementarea unor măsuri preventive eficiente. De asemenea, este important ca răspunsul autorităților să fie adecvat și să ofere suport turiștilor aflați în pericol.

Pentru a reduce riscul atacurilor urșilor, se pot lua mai multe măsuri, cum ar fi:

Monitorizarea și gestionarea populației de urși: Prin intermediul tehnologiilor moderne, cum ar fi GPS-ul și dronele, populația de urși poate fi monitorizată mai eficient.
Crearea de zone sigure pentru turiști: Delimitarea și protejarea anumitor trasee turistice pentru a reduce riscul întâlnirilor cu urșii.
Instalarea de panouri informative: Pe traseele turistice pentru a educa turiștii cu privire la comportamentul adecvat în cazul întâlnirilor cu urșii.
Patrule regulate ale jandarmeriei montane: Pentru a asigura siguranța turiștilor și pentru a interveni rapid în caz de nevoie.
Concluzie
Tragedia din Jepii Mici și experiențele turiștilor cu urșii în Carpați arată clar necesitatea unor măsuri suplimentare pentru protejarea vieților omenești și pentru gestionarea adecvată a interacțiunilor om-urs. Prin educarea turiștilor, implementarea unor măsuri preventive eficiente și un răspuns adecvat din partea autorităților, putem reduce semnificativ riscul unor astfel de tragedii în viitor. Este esențial să abordăm această problemă cu seriozitate și responsabilitate, pentru a asigura siguranța tuturor celor care se bucură de frumusețea munților Carpați.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: