Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat drepturileprocurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruța Kovesi, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.
Imediat, ea a avut o primă reacție, afirmând că demersul său a fost lansat pentru a clarifica o „chestiune de principiu legată de independența procurorilor”. „Ceea ce stabilește CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul și posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în fața unei instanțe de judecată.
Hotărârea CEDO constată că procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsită de legitimitate. Ar trebui să medităm cu privire la faptul că, într-un stat european, procedura care a condus la decizia de revocare a procurorului-șef al DNA a fost realizată cu încălcarea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil și libertatea de exprimare.
CEDO stabilește că opiniile pe care le-am exprimat public cu privire la modificări legislative sau independența justiției nu pot constitui motiv pentru sancționarea unui magistrat. Mai mult, CEDO a decis că motivele care au fost invocate pentru revocare ”nu sunt susținute de elemente de probă specifice și, prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca fiind convingătoare în întregul context al cauzei.
Știm cu toții că revocarea mea a făcut parte dintr-o campanie de intimidare a sistemului judiciar, în încercarea de a descuraja lupta împotriva corupției.” , afirmă Laura Codruța Kovesi într-o declarație pentru biziday.ro.
CTP: „Această victorie este importantă pentru România”
Cristian Tudor Popescu a comentat, marți, decizia CEDO prin care România a fost condamnată pentru decizia de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. În opinia gazetarului, această victorie a lui Kovesi este importantă pentru România deoarece o decizie similară cu acest caz nu va mai putea fi posibilă.
„Dreptate pentru Justiție!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut dreptate doamnei Kovesi. A făcut dreptate Justiției din România, batjocorită de homunculul T. Toader și cutrele cu bavețică de la CCR. Iar președintele Iohannis poate că a căzut o clipă pe gânduri, amintindu-și cum a demis-o pe procurorul-șef DNA. Care a fost și rămâne pentru istorie procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. După precedentul creat prin decizia CEDO, o atare strâmbătate strigătoare la cer nu va mai fi posibilă în România.”, a comentat gazetarul pe Facebook.
Reacția fostului ministru al Justiției Tudorel Toader
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a avut și el o primă reacție la decizia CEDO. „Regulă generală este la nivel naţional şi european că nu se comentează hotărârile instanţelor. Ele se respectă şi atât. Sigur că probabil va fi momentul în care voi comenta, dar ce aş putea spune? Că pe firul acestui proces de demitere au fost practic trei factori care şi-au împlinit misiunea. Eu, că ministru, am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea.
După aceea, a fost sesizată Curtea Constituţională. Ministrul nu este autor al dreptului de sesizare a Curţii. O face Guvernul, preşedintele Camerei, preşedintele Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Preşedintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR – ea se execută. Eu cam asta pot să spun”, a declarat Tudorel Toader pentru BZI.
Și președintele CCR, Valer Dorneanu, a reacționat. „Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic. Nu am de gând să fac niciun comentariu. Nu îmi permite statutul să dau declarații publice cu privire la o decizie a uneia din cele 3 mari instanțe. Vă dați seama că nu pot comenta asa ceva. (…) Se vor fac comentarii la adresa noastră, este evident, că de-aia este democrație”, a spus Dorneanu.