Redactia.ro
Home » Știri » Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024 va aduce o serie de modificări importante. Ce pensie vor primi românii cu o vechime în muncă de 25-30 de ani

Recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024 va aduce o serie de modificări importante. Ce pensie vor primi românii cu o vechime în muncă de 25-30 de ani

Începând cu 1 septembrie 2024, o serie de modificări esențiale vor fi implementate în sistemul de pensii din România, afectând în special pensionarii care au o vechime în muncă cuprinsă între 25 și 30 de ani. Aceste schimbări vin ca parte a unei reforme menite să asigure echitatea și sustenabilitatea sistemului public de pensii.

De la 1 ianuarie 2024, pensiile au crescut cu 13,8% pentru toți pensionarii, reflectând ajustările necesare pentru a compensa rata inflației. Această majorare anuală este menită să mențină puterea de cumpărare a pensionarilor într-un context economic fluctuant.

Cum se vor calcula noile pensii

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat recent noua metodologie de calcul a pensiilor și cum vor afecta aceste schimbări pensionarii cu o vechime în muncă de peste 25 de ani. O componentă crucială a acestui sistem este contribuția plătită din salariu de-a lungul anilor de muncă. Astfel, nu este suficient doar să fi lucrat un anumit număr de ani, contribuțiile efectuate sunt la fel de importante.

Ministrul Muncii a subliniat că sistemul trebuie să reflecte contribuțiile și munca depusă de fiecare persoană. Astfel, pentru contribuții și perioade de cotizare egale, pensiile vor fi echivalente, eliminând discrepanțele existente în prezent datorate anului de pensionare sau legilor diferite.

În noua lege, contributivitatea joacă un rol esențial în calculul pensiei. Deși au existat zvonuri că noua legislație ar elimina contributivitatea, ministrul a clarificat că punctele de contributivitate rămân fundamentale. Aceste puncte se bazează pe contribuțiile plătite din salarii de-a lungul anilor de muncă.

Pe lângă punctele de contributivitate, noua lege introduce și punctele necontributive

Acestea sunt acordate pentru perioadele necontributive, cum ar fi anii de studii superioare (universitate, master, doctorat) și perioadele în care o persoană nu a putut contribui din motive obiective, cum ar fi șomajul sau serviciul militar. Pentru aceste perioade, se acordă un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, echivalent cu 25% din salariul mediu brut pe economie.

O noutate a noii legi sunt punctele de stabilitate, care recompensează munca continuă și stabilitatea în muncă pentru cei care au stagiul de cotizare mai lung de 25 de ani. Aceste puncte se acordă după cum urmează:

  • Pentru 25-30 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an
  • Pentru 30-35 de ani de muncă: 0,75 puncte pe an
  • Pentru peste 35 de ani de muncă: 1 punct suplimentar pe an

România se bucură de un raport mai favorabil între numărul de pensionari și cel al salariaților comparativ cu alte țări europene. Cu aproximativ 4,8 milioane de pensionari și 5,7 milioane de salariați care contribuie la sistemul public de pensii, țara noastră are un sistem relativ sustenabil. Ministrul Muncii a subliniat importanța creșterii gradului de ocupare pe piața muncii pentru a menține acest echilibru.

Ministrul a dorit să înlăture suspiciunile și dezinformările care circulă în spațiul public cu privire la noua lege a pensiilor. Contrar zvonurilor, contributivitatea nu dispare din calculul pensiilor, iar vechimea este doar una dintre componentele care influențează cuantumul pensiei.

Noua formulă de calcul a pensiei se bazează pe următorii factori:

  • VPR (valoarea punctului de referință) este stabilită la 81 de lei.
  • Numărul total de puncte, care include punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele necontributive.

Punctele necontributive includ anii de armată, șomaj sau facultate. Fiecare an în aceste perioade aduce 0,25 puncte suplimentare. Punctele de contributivitate sunt obținute pentru fiecare an de muncă în care s-au plătit contribuții la sistemul de pensii, cu un punct pentru fiecare an.

Pentru cei care au lucrat între 25 și 30 de ani, recalcularea pensiei aduce o serie de avantaje. Pe lângă punctele de contributivitate, acești pensionari vor beneficia și de punctele de stabilitate, recompensând astfel continuitatea și stabilitatea în muncă. În acest fel, se asigură că munca depusă și contribuțiile efectuate de-a lungul vieții profesionale sunt reflectate corect în cuantumul pensiei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: