Redactia.ro
Home » Știri » Reguli noi pentru admiterea la liceu. Parlamentarii USR contestă decizia ministrului Educației

Reguli noi pentru admiterea la liceu. Parlamentarii USR contestă decizia ministrului Educației

admitere liceu

Noi reguli pentru admiterea la liceu. Examenul suplimentar față de Evaluarea Națională se va da pentru 50% din locuri. Iată detaliile!

Noi reguli pentru admiterea la liceu

Conform unui amendament adoptat în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, examenul de admitere la liceu va fi necesar doar pentru 50% dintre locurile disponibile, pentru liceele care aleg să organizeze un examen suplimentar.

În varianta inițială propusă de Guvern, pragul era de 60% dintre locuri. Reprezentanții USR și ai minorităților au fost împotriva acestui amendament și au solicitat ca procesul de admitere la liceu să rămână neschimbat, prin repartizare computerizată.

Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a aprobat un amendament care permite elevilor din clasa a VIII-a să susțină, alături de Evaluarea Națională, un examen de admitere la liceu, dar numai pentru 50% dintre locurile disponibile, dacă liceul optează pentru acest lucru. Inițial, propunerea Ministerului Educației prevedea că examenul de admitere suplimentar putea fi luat pentru 60% din locurile disponibile.

Primii elevi care ar putea să susțină un examen suplimentar pentru intrarea la liceu vor fi elevii care intră în clasa a V-a la începutul anului școlar 2023 -2024. Acest lucru va fi posibil doar dacă proiectele legilor vor trece de Parlament până în toamna anului 2023.

„Ne dorim ca acest sistem să fie înțeles și, așa cum precizează și actul normativ, el nu va fi aplicat imediat, ci doar pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar următor adoptării actului normativ. Până atunci, avem timp să clarificăm, să facem metodologiile și, eventual, să și pilotăm examene. Nu ne dorim schimbări bruște, ne dorim schimbări spre binele sistemului”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Parlamentarii USR contestă noul amendament

Parlamentarii USR și reprezentanții deputaților neafiliați s-au opus introducerii acestui amendament care prevedere o admitere la liceu printr-un examen suplimentar. Ei sunt de părere că amendamentul este unul inechitabil.

„Aceasta este o măsură profund inechitabilă, care împarte lumea în două cei care își permit să facă meditații, cei care pot să se ducă la licee de top și ceilalți. Deja știm că există un decalaj foarte mare între cei care au aceste posibilități și cei care provin din medii defavorizate. Să le dăm acum niște locuri în plus și să le mai dăm și încă un examen, să fie încă un examen pe care ei trebuie să îl susțină, să aibă aceste clase de excelență, cum au fost numite aici, sunt niște măsuri care contravin total, total la ceea ce ne dorim noi și ce ar trebui să se întâmple în această comisie.

Noi vrem să facem educație să fie egală pentru toată lumea, nu vrem să creem niște disensiuni imense între două categorii sociale și cei bogați să meargă la meditații și să fie la licee de top și ceilalți să rămână aici. Deci ne împotrivim puternic și vă rugăm să țineți cont și de ceea ce spune toată lumea. Părinții nu au fost de acord, elevii nu sunt de acord. Toată lumea este revoltată pe această măsură și de aceea ne dorim totuși să încercăm măcar dacă am încercat să facem niște reforme și unele lucruri nu au fost acceptate, haideți măcar să nu stricăm și mai tare ceea ce era deja”, a declarat unul dintre deputații USR.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: