Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit regulile esențiale care vor guverna campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai 2025. Acestea sunt menite să asigure un proces electoral corect, transparent și lipsit de influențe necorespunzătoare.
Perioada campaniei electorale
Campania electorală pentru primul tur de scrutin va debuta pe 4 aprilie, la ora 00:00, și se va finaliza pe 3 mai, la ora 07:00. În cazul în care va fi necesar un al doilea tur de scrutin, campania va reîncepe imediat după validarea rezultatelor primului tur de către Curtea Constituțională și se va încheia pe 17 mai, la ora 07:00.
Interdicții în campania electorală
BEC a impus restricții stricte privind desfășurarea propagandei electorale. După încheierea campaniei, sunt interzise:
- Afișarea, distribuirea sau difuzarea materialelor publicitare politice referitoare la alegerile prezidențiale;
- Difuzarea de mesaje electorale audio, vizuale sau mixte pe ecrane digitale în spații publice sau private;
- Sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze pentru un anumit candidat.
Totuși, materialele publicitare publicate pe durata campaniei pot rămâne online, atâta timp cât nu sunt promovate sau redistribuite după încheierea campaniei.
Reguli stricte pentru candidați
Pentru a preveni influența neadecvată asupra alegătorilor, BEC interzice:
- Oferirea sau promisiunea unor beneficii ori recompense pentru participarea la vot;
- Utilizarea de vehicule inscripționate cu mesaje electorale;
- Organizarea de spectacole, serbări sau focuri de artificii în scop electoral;
- Utilizarea de bannere, corturi, pavilioane publicitare sau alte mijloace de promovare vizuală în afara celor permise de lege.
„Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opţiuni de vot”, se mai precizează în decizie.
„Toate materialele publicitare politice trebuie evidenţiate conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile prezidenţiale”, se arată în document.
„Sunt interzise materiale publicitare politice care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat, indiferent de mediul de publicare a acestora, cu excepţia situaţiei în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului electoral”, se menţionează în decizie.
În ceea ce privește afișele electorale, acestea trebuie să respecte dimensiunile standard impuse: 500 mm x 350 mm pentru afișele obișnuite și 400 mm x 250 mm pentru cele care convoacă reuniuni electorale.
„În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:
– afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;
– afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;
– materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
– publicitate în presa scrisă;
– materiale de propagandă electorală online;
– broşuri, pliante şi alte materiale tipărite”.
Supravegherea campaniei și soluționarea plângerilor
Pentru monitorizarea desfășurării corecte a campaniei, BEC a stabilit autoritățile competente care pot primi și soluționa plângeri: Birourile Electorale Județene, Biroul Electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate, Curtea Constituțională, Consiliul Național al Audiovizualului, Autoritatea Electorală Permanentă, Poliția Română și Poliția Locală.
În cazul plângerilor privind propaganda electorală pe platformele online de mari dimensiuni, acestea vor fi adresate exclusiv Biroului Electoral Central. Restul plângerilor privind activitatea electorală online vor fi gestionate de birourile electorale județene sau sectoriale.
„Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează exclusiv Biroului Electoral Central”, se mai arată în document, relatează. Antena3 CNN.
BEC a format, de asemenea, o echipă specială pentru supravegherea campaniei în mediul digital, compusă din experți ai Autorității Electorale Permanente, Consiliului Național al Audiovizualului, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Ministerului Afacerilor Interne.
Prin aceste reguli stricte, BEC își propune să mențină echilibrul în competiția electorală, prevenind influențele externe asupra votului. Autoritățile sunt pregătite să intervină pentru respectarea acestor norme, asigurând astfel un proces electoral corect și democratic pentru alegătorii din România.
Sursa foto: Arhivă