Risc de avalanșă în aceste zone din România! Înainte de Crăciun, meteorologii au anunțat că riscul de producere a avalanşelor este însemnat: gradul 3 pe o scară de la 1 la 5, în zonele înalte din Munţii Făgăraş şi Bucegi. Vor fi ninsori puternice, iar vântul va sufla cu putere!
Risc de avalanșă în zonele montane
Conform ANM, în zona montană stratul vechi de zăpadă este în mare parte stabilizat, cu excepţia zonelor unde sunt depuneri însemnate, care în partea superioară continuă să prezinte un strat cu rezistenţă scăzută, de circa 10-25 cm, puţin stabilizat. În contextul unei scări de la 1 la 5, riscul ajunge la 3, Meteorologii avertizează turiștii care se află la munte în această perioadă să aibă grijă.
Munții Făgăraș și Bucegi sunt vizate de producerea avalanșelor. Ninsorile vor continua să fie abundente, iar vântul va sufla cu putere, rafalele creând riscul apariției avalanșelor.
„Peste acesta, stratul de zăpadă relativ ridicat care se va depune, în special în Carpaţii Meridionali, deşi uşor, poate acţiona ca o suprasarcină, favorizând declanşarea unor avalanşe de suprafaţă. Vântul puternic va favoriza formarea unor noi plăci de vânt, mai ales pe versanţii cu orientare sud-vestică. Riscul declanşării va fi amplificat la trecerea schiorilor sau turiştilor, prin ruperea noilor plăci de vânt sau dislocarea stratului puţin rezistent din partea superioară a zăpezii”, a transmis ANM, relatează News.ro.
Cum va fi vremea de Crăciun la munte
Pe 25 decembrie, în prima zi de Crăciun, meteorologii susțin că temperaturile vor fi apropiate de cele normale ale perioadei, apoi se va resimți o mică scădere în termometre.
„În marea majoritate a masivelor se vor semnala precipitaţii predominant sub formă de ninsoare şi ninsori la altitudini de peste 1700 m. Cantităţile de precipitaţii acumulate vor fi de 20-30 l/mp la altitudini mai mici de 1700 m, iar în zonele mai înalte şi de creastă din Carpaţii Meridionali şi de Curbură cantităţile vor fi mai însemnate, de până la 30-50 l/mp. Se va depune strat nou de zăpadă, acesta urmând să înregistreze creşteri de 15-20 cm şi izolat de peste 25-30 cm”, a mai transmis ANM.
Riscurile unei avalanșe
Riscurile unei avalanșe sunt multiple și pot fi extrem de grave, atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Iată principalele riscuri asociate cu o avalanșă:
- Oamenii surprinși de avalanșe pot fi complet îngropați sub straturi groase de zăpadă, ceea ce duce la sufocare.
- Impactul zăpezii în mișcare poate provoca fracturi, contuzii, traumatisme craniene sau leziuni interne.
- Din cauza traumatismelor sau a asfixierii, avalanșele pot fi fatale.
Avalanșele pot dărâma case, cabane sau alte structuri aflate pe pante sau în calea lor. Pot bloca sau distruge drumuri și poduri, izolând comunități. Linii de curent electric, rețele de apă sau comunicații pot fi afectate de avalanșe.