Fumători – riscuri, afecțiuni posibile. Renunțarea la țigări după un an sau după zece, nu înseamnă automat o sănătate mai bună după această schimbare. Chiar dacă nu era nevoie de un studiu pentru confirmarea acestei idei, s-a efectuat totuși unul.
La baza lui au stat oamenii de știință din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences și Harvard Medical School. Concluzia cercetărilor este că fumatul lasă urme în ADN-ul uman chiar și după trei decenii de la renunțarea la acest viciu.
Mai exact foștii fumători rămân toată viața în pericol de a dezvolta boli de inimă sau diferite forme de cancer. Aceasta este o concluzie la care au ajuns de mai mulți ani, după mai multe experimente. Însă cu toate acestea cercetătorii nu știau încă toate mecanismele moleculare responsabile pentru procesele respective.
Cu toate acestea cercetătorii spun că după aproximativ cinci ani majoritatea secvențelor din ADN redevin la fel de sănătoase ca cele ale oamenilor care nu au fost niciodată fumători. Totuși multe dintre ele nu se schimbă, nici măcar după 30 de ani, ba din contra pot să ducă la situațiile menționate mai sus.
Fumători implicați la cercetare
În cadrul acestui studiu au fost colectate mostre de la peste 16 mii de oameni: fumători actuați, foști fumători, dar și de la oameni care nu au fumat niciodată.
Datorită acestui studiu, specialiștii vor putea într-un viitor apropiat să ofere cele mai bune tratamente specifice, localizate pentru zecile de mii de cazuri care apar din cauza fumatului. Cu ocazia desfășurării acestor experimente cercetătorii și-au reconfirmat și că anume metilarea ADN-ului este cea care indică dacă o persoană a fost vreodată fumătoare sau nu.