Redactia.ro
Home » Știri » România este sub asediul caniculei. Un nou cod ROȘU de temperaturi extreme a fost anunțat pentru săptămâna viitoare

România este sub asediul caniculei. Un nou cod ROȘU de temperaturi extreme a fost anunțat pentru săptămâna viitoare

România se confruntă cu un val de căldură fără precedent, iar directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a anunțat joi că echipa ia în considerare prelungirea alertei de cod roșu de caniculă pentru începutul săptămânii viitoare. Aceste avertizări vizează zilele de luni, marți și miercuri, când temperaturile pot atinge valori de până la 41 de grade Celsius.

Extinderea codului roșu de caniculă

În cadrul unei ședințe operative la Palatul Victoria, Elena Mateescu a precizat că vârful episodului de caniculă va fi atins la începutul săptămânii viitoare, afectând regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Aceasta a subliniat că România nu a mai experimentat un cod roșu de caniculă de o astfel de amploare.

„Harta meteo pentru zilele de sâmbătă și duminică arată că întreaga țară va fi sub avertizare de cod roșu și portocaliu”, a declarat Mateescu. În regiunile aflate sub cod roșu, temperaturile maxime vor varia între 37 și 41 de grade Celsius, în timp ce zonele cu cod portocaliu vor înregistra temperaturi între 35 și 40 de grade Celsius. Pe litoral, temperaturile vor fi ușor mai scăzute, între 32 și 35 de grade Celsius.

Avertizări în vigoare și actualizări zilnice

Pentru joi și vineri, avertizările de cod galben și portocaliu sunt deja în vigoare pentru întreaga țară din cauza temperaturilor extrem de ridicate. ANM va actualiza zilnic aceste avertizări în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, pentru a asigura informarea corectă și la timp a populației.

„Prelungirea codului roșu pentru începutul săptămânii viitoare este foarte probabilă, datorită menținerii temperaturilor ridicate la valori de 40-41 de grade Celsius”, a afirmat Elena Mateescu. Această decizie reflectă necesitatea de a proteja populația și de a lua măsuri adecvate pentru a face față căldurii extreme.

Impactul caniculei asupra populației și mediului

Valul de căldură care a cuprins România are un impact semnificativ asupra sănătății populației și asupra mediului. Temperaturile extreme pot cauza probleme grave de sănătate, în special pentru persoanele vârstnice, copiii mici și cei cu afecțiuni medicale preexistente. Deshidratarea, insolația și epuizarea termică sunt riscuri majore în astfel de condiții.

Autoritățile sanitare recomandă evitarea expunerii prelungite la soare, consumul de lichide în cantități mari și evitarea activităților fizice intense în timpul celor mai calde ore ale zilei. De asemenea, este esențial să se acorde o atenție specială grupurilor vulnerabile și să se asigure condiții adecvate de răcire în locuințe și instituții.

Impactul caniculei nu se limitează doar la sănătatea umană. Agricultura și fauna sălbatică suferă, de asemenea, din cauza temperaturilor extreme. Seceta și lipsa apei pot afecta grav culturile agricole, reducând randamentele și crescând riscul de incendii de vegetație. Animalele sălbatice sunt și ele afectate, căutând surse de apă și adăposturi mai răcoroase.

Măsuri de prevenire și adaptare

În fața acestei crize meteorologice, autoritățile locale și naționale trebuie să adopte măsuri proactive pentru a proteja populația și mediul. Aceste măsuri includ amplasarea de puncte de hidratare în orașe, informarea publicului prin campanii de conștientizare și pregătirea serviciilor de urgență pentru a face față numărului crescut de apeluri.

În plus, adaptarea infrastructurii urbane pentru a face față valurilor de căldură devine o prioritate. Plantarea de copaci, crearea de spații verzi și utilizarea materialelor de construcție care reduc acumularea de căldură sunt doar câteva dintre măsurile care pot ajuta la atenuarea impactului caniculei în mediul urban.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: