Redactia.ro
Home » Știri » România, în fața unei posibile reintroduceri a serviciului militar obligatoriu:  „Avem nevoie de zeci de mii de rezerviști!”

România, în fața unei posibile reintroduceri a serviciului militar obligatoriu:  „Avem nevoie de zeci de mii de rezerviști!”

România, în fața unei posibile reintroduceri a serviciului militar obligatoriu:  „Avem nevoie de zeci de mii de rezerviști!”

România se află în fața unei posibile reintroduceri a serviciului militar obligatoriu. Avertismentul vine de la generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al Comandamentului NATO, care a adus în atenție această problematică.Iată mai multe detalii despre această posibilitate!

România, în fața unei posibile reintroduceri a serviciului militar obligatoriu

Într-o lume marcată de instabilitate și amenințări, pregătirea și menținerea forțelor de apărare a țării devin priorități esențiale pentru securitatea națională. Generalul Virgil Bălăceanu a adus în atenție chestiuni importante legate de rezerva armatei României și necesitatea dezvoltării unui sistem de rezerviști voluntari pentru a face față provocărilor viitoare.

Actualmente, România dispune de patru județe în care rezerviștii, în special cei cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani, care au efectuat serviciul militar obligatoriu până în 2007, pot fi convocați pentru o singură zi o dată la 10 ani. Această regulă ridică întrebări cu privire la pregătirea și capacitatea rezervei naționale pentru a face față amenințărilor actuale și viitoare.

Generalul Bălăceanu subliniază importanța revitalizării rezervei militare a țării. El face referire la exemplele pozitive din alte țări, precum Ucraina și Israel, care au reușit să mobilizeze cu succes un număr semnificativ de rezerviști în timp de criză. În aceste state, mobilizarea a implicat sute de mii de oameni, în timp ce România, cu o rezervă învechită și neinstruită, ar avea nevoie de un număr semnificativ de rezerviști pentru a face față eficient amenințărilor potențiale.

„Noi avem patru județe pe an în care rezerviștii, cei care au făcut serviciul militar obligatoriu până în 2007 și ale căror vârste sunt între 35 și 55 de ani, pot fi convocați, o singură zi, odată la 10 ani.

Ce înseamnă un asemenea lucru legat de pregătirea rezervei? Rezerva este folosită, Ucraina nu rezista dacă nu mobiliza peste 500.000 de rezerviști, iar în Israel au fost mobilizați peste 300.000 de rezerviști. Noi nu vorbim de sute de mii, dar avem nevoie de zeci de mii de rezerviști într-o rezervă care este îmbătrânită și neinstruită”, a explicat generalul Virgil Bălăceanu, la Antena 3 CNN. 

Virgil Bălăceanu: „Nu s-a ajuns încă la un rezultat mulțumitor”

În acest context, se discută despre necesitatea implementării unui sistem de rezerviști voluntari, care să permită cetățenilor interesați să se implice activ în apărarea națională. Legea statutului rezervistului voluntar există, dar nu a fost aplicată cu succes. Cu toate acestea, speranța este că Statul Major al Apărării va găsi modalități pentru a atrage un număr mai mare de cetățeni în structurile rezervei, în conformitate cu cifrele prezentate – aproximativ 1700 de rezerviști voluntari.

Generalul Virgil Bălăceanu încurajează sprijinul pentru ideea rezerviștilor voluntari și îndeamnă politicienii să devină exemple de patriotism, implicându-se în această inițiativă. Cu o limită de vârstă permisibilă de până la 55 de ani, cu sau fără pregătire militară, această oportunitate este deschisă pentru o gamă variată de cetățeni dornici să contribuie la securitatea țării.

„Varianta pe care se merge, dar nu s-a ajuns încă la un rezultat mulțumitor, este aceea de refacere a rezervei armatei României pe principiile voluntariatului. Avem o lege care se aplică, dar nu cu mult succes, este legea statutului rezervistului voluntar.

Să sperăm că Statul Major al Apărării va găsi modalitatea prin care toți cei care au fost selecționați ca rezerviști voluntari și din comunicatul de presă rezultă cam 1700, să fie încadrați în structurile noastre, astfel încât numărul de rezerviști voluntari să crească de la sub 2000 la peste 3000.

Dar să vedem dacă Statul Major al Apărării găsește această soluție. Sunt încrezător că o va găsi. Mai departe, să sprijinim ideea rezervei voluntare.

Așteptăm ca și politicienii să devină cu mândrie rezerviști voluntari, pentru că este primul act al patriotismului fiecărui parlamentar, iar vârsta este foarte permisibilă, până la 55 de ani, cu și fără pregătire militară”, a mai spus generalul.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: