România nu scapă de fenomenele meteo extreme! Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de cod galben de instabilitate atmosferică și averse cu cantități semnificative de apă, valabile de sâmbătă, 31 august 2024, până duminică dimineața, 1 septembrie. Care sunt zonele în care se vor semnala averse torențiale!
Cod portocaliu de ploi torențiale
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări cod galben de instabilitate atmosferică pentru sâmbătă și duminică. Județul Constanța și zona litorală a județului Tulcea sunt vizate de avertismentele ANM. Acolo se vor înregistra averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu viteze de până la 55 km/h.
Cantitățile de apă pot ajunge la 15-25 l/mp și izolat peste 30 l/mp. Totodată, în zona litorală a județului Constanța, se așteaptă averse torențiale de 25-30 l/mp, cu posibilitatea de acumulare de până la 40-50 l/mp.
În schimb, zonele Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei se confruntă cu caniculă și disconfort termic ridicat. Se vor înregistra temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Nopțile vor fi tropicale, cu minime de 17-22 de grade, ceea ce va accentua disconfortul termic.
Cum va fi vremea în Capitală
În Capitală, sâmbătă și duminică, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime de 32-33 de grade. Cerul va prezenta înnorări temporare, iar pe alocuri sunt posibile ploi slabe.Vântul va sufla slab până la moderat. Vremea va continua să fie călduroasă, cu cer variabil și condiții de vânt moderat.
Prima săptămână a lunii septembrie va aduce temperaturi ridicate
În primele zile ale lunii, temperaturile vor rămâne neobișnuit de ridicate pentru această perioadă, în special în vestul țării. Vremea va fi predominant caldă, însă regimul de precipitații va fi deficitar.
Seceta va continua să afecteze în mod special zonele de nord, vest și centru, unde lipsa ploilor va intensifica problemele legate de agricultură și resursele de apă. Această situație va pune presiune suplimentară asupra agricultorilor și autorităților locale care gestionează resursele de apă.
„Și debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci.
Temperaturile rămân în continuare ridicate, cel puțin pentru partea de vest și sud a țării, acolo unde se vor situa frecvent la peste 35 – 37°C. Și dacă mâine contăm pe valori de 31 – 37° la scara întregii țări, joi va fi o ușoară scădere a valorilor de temperaturi, în special în Maramureș, estul Transilvaniei și nordul Moldovei. Doar în Muntenia și în vestul Dobrogei posibil 37-38°C.”, a precizat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.