Redactia.ro
Home » Știri » România, singura țară din UE cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni

România, singura țară din UE cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni

România a devenit singura țară din Uniunea Europeană care, în ultimele 14 zile, nu a avut regiuni cu Covid-19, transmite Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Mai exact, în județele Vrancea și Mehediniți nu au fost depistate, în ultimele două săptămâni, cazuri de coronavirus.

România, singura țară din UE cu regiuni fără COVID în ultimele două săptămâni

Dacă în România situația pare una mai bună, în restul țărilor din UE, lucrurile sunt îngrijorătoare. În ultima săptămână în mai multe zone ale UE mai mulți tineri s-au infectat, iar până la 1 august vor fi de cinci ori mai multe cazuri noi. Asta din cauza apariției noii tulpini a coronavirusului, Delta, dar și din cauza relaxărilor măsurilor.

Spania, Portugalia, Irlanda, Olanda, Belgia, Cipru, Grecia sunt țările care au înregistrat creșteri de îmbolnăviri în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 ani. Persoanele peste 65 ani au creșteri mai mici din punct de vedere al contaminării, arată datele ECDC.

De asemenea, specialiștii anunță că spre sfârșitul lunii iulie, în Norvegia şi Islanda, va fi o incidență de 420 de cazuri noi la 100.000 de locuitori  faţă de sub 90 în săptămâna trecută. În prima săptămână din august, incidența va ajunge la  peste 620 de cazuri la 100.000 de locuitori. Se mai estimează că până la sfârșitul lunii august, 90% dintre noile infectări vor fi cu varianta Delta.

Cât de periculoasă este varianta Delta a coronavirusului

Potrivit spuselor lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare în România, varianta Delta este mai contagioasă pentru persoanele nevaccinate.

”(…) Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un irsc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului.

Această variantă Delta, prin toate mutațiile pe care le are la nivelul proteinei Spike, reduce și activitatea neutralizantă a anticorpilor care rezultă din vaccinare. Însă, comparativ cu ce se întâmplă la anticorpii obținuți prin trecerea prin boală, această reducere este mai scăzută. Este de 3 ori mai redusă în cazul vaccinurilor bazate pe ARN mesager, pentru anticorpii pe care îi obținem prin vaccinare. Comparativ cu anticorpii care rezultă din trecerea prin boală, unde în cazul variantei Delta este de aproape șase ori mai redusă activitatea eutralizantă a anticorpilor.

Deci, este clar, riscul să te reinfectezi este mult mai mare. În cazul unei persoane vaccinate, dar infectate cu varianta Delta, riscul să ajungi în spital este de 20 de ori mai mic, comparativ cu situația în care n-ai fi fost vaccinat. Asta, pentru că eficiența vaccinului este de peste 96% la persoanele care au schemă completă de vaccinare. Deci care au făcut cele două doze și care au cel puțin 10, 14 zile de la cea de-a doua doză. Aici vorbim de vaccinul ARN mesager”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: