Redactia.ro
Home » Știri » Românii ar putea merge doar 4 zile pe săptămână la muncă. Proiectul de lege care ar putea schimba Codul Muncii

Românii ar putea merge doar 4 zile pe săptămână la muncă. Proiectul de lege care ar putea schimba Codul Muncii

Un nou proiect de lege le-ar putea oferi românilor mai multe zile libere pe săptămână. Mai mulți parlamentari susțin că săptămâna de lucru ar trebui să aibă 4 zile, fără să se modifice însă numărul de ore petrecute la locul de muncă. 

Românii ar putea merge doar 4 zile pe săptămână la muncă. Proiectul de lege care ar putea schimba Codul Muncii

Propunerea care poate reduce programul de muncă al românilor de la 5 la 4 zile lucrătoare pe săptămână a fost înregistrat pe 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, din iniţiativa mai multor senatori și deputați ai PNL și USR.

Modificarea se dorește să sporească nivelul de productivitatea al angajaților, oferindu-le o zi suplimentară liberă pe săptămână. Mai exact, durata medie a timpului de lucru va fi prelungită la 10 ore pe zi, fapt ce va permite ca angajații să-și îndeplinească cele 40 de ore de muncă pe săptămână prevăzute de lege.

La acest moment, Codul Muncii prevede că, pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus, potrivit legislației actuale.

Parlamentarii care au propus această schimbare sunt însă de părere că angajații ar putea fi mult mai productivi dacă ar avea o zi în plus de liber pe săptămână. Această modificare a fost deja introdusă de mai multe companii mari din lume, iar rezultatul a fost unul îmbucurător. Sunt vizate în special persoanele cu vârsta cuprinsă între 25- 40 ani, care vor fi motivate să-și îndeplinească sarcinile într-un timp mai scurt.

„După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziţie un weekend prelungit, în care se odihneşte mult mai bine ţinând cont de cele trei zile libere. În acelaşi timp la nivel macro-economic s-ar crea impusul unei creşteri a consumului şi implicit a vânzărilor şi profitului în domeniul alimentaţiei publice, serviciilor şi turismului, datorat acestui gen de weekend prelungit”, se arată în expunerea de motive, potrivit economedia.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: