Redactia.ro
Home » Știri » Românii care se bucură de majorarea pensiei cu 50% înainte de recalculare. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Românii care se bucură de majorarea pensiei cu 50% înainte de recalculare. Ce condiție trebuie să îndeplinească

O decizie recentă a instanței a adus o veste extraordinară pentru o categorie defavorizată de pensionari din România. Aceștia, care au muncit în condiții foarte grele și nu ar fi primit bani suplimentari la recalculare din cauza anilor de muncă insuficienți, se bucură acum de o majorare semnificativă a pensiilor.

Pensionarii din condiții grele primesc o creștere de 50%

Instanța a hotărât ca pensionarii care au muncit în condiții speciale să beneficieze de o majorare a pensiilor cu 50%, înainte de recalculare. Această decizie vine în sprijinul celor care, deși nu au acumulat mulți ani de muncă, au desfășurat activități în condiții deosebit de grele.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis că asimilarea perioadelor de muncă încadrate în grupa II înainte de 1 aprilie 2001 are efecte nu doar asupra stagiului de cotizare, ci și asupra majorării punctajelor lunare cu 50%. Aceasta înseamnă că toți cei care au lucrat în condiții speciale înainte de această dată vor beneficia de o creștere semnificativă a pensiei.

Cine sunt beneficiarii majorării pensiei?

Beneficiarii acestei decizii sunt pensionarii care au lucrat în condiții speciale de muncă. Conform noii legi a pensiilor, aceștia nu ar fi primit puncte de stabilitate pentru anii munciți în astfel de condiții, ci doar pentru anii efectivi de muncă. Decizia ÎCCJ schimbă această situație, oferindu-le dreptul la o majorare de 50% a punctajelor lunare.

Această decizie este extrem de importantă pentru pensionarii care, deși au muncit în condiții grele, nu ar fi beneficiat de o pensie adecvată din cauza anilor insuficienți de muncă. Acum, aceștia vor primi o pensie mai mare, reflectând în mod corect efortul și condițiile dificile în care au lucrat.

„În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis ÎCCJ.

Formula de recalculare a pensiilor

Noua formulă de recalculare a pensiilor include două elemente esențiale: valoarea punctului de referință (VPR) și numărul total de puncte acumulat. Calculul pensiei se face astfel:

Pensie = VPR x Număr total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25

Număr total de puncte.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive

Valoarea punctului de referință (VPR) se calculează împărțind valoarea punctului de pensie la 25, iar numărul total de puncte include punctele de contributivitate, stabilitate și cele asimilate/necontributive.

Un element nou introdus în calculul pensiilor este numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi care depășesc 25 de ani. Aceste puncte suplimentare sunt acordate astfel:

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40 și mai departe.

Rolul stagiului de cotizare în calculul pensiei

Stagiul de cotizare de 25 de ani folosit în formula de calcul al VPR nu este folosit pentru calculul direct al dreptului de pensie, ci pentru determinarea VPR. Valoarea VPR este cea care va fi majorată în viitor, iar nu parametrii de calcul ai acestuia.

Decizia ÎCCJ de a majora pensiile pentru pensionarii care au muncit în condiții grele cu 50% este un pas important spre corectarea inechităților din sistemul de pensii. Această măsură recunoaște și recompensează eforturile acelor muncitori care, deși nu au avut mulți ani de muncă, au lucrat în condiții deosebit de dificile. Este o măsură care aduce un plus de echitate și justiție în sistemul de pensii din România, oferind pensionarilor o viață mai demnă și mai sigură.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: