Redactia.ro
Home » Știri » Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe cheltuiala statului. Care este suma acoperită de autorități

Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe cheltuiala statului. Care este suma acoperită de autorități

GALERIE FOTO (2)

Plenul Camerei Deputaților a adoptat recent un proiect de lege care prevede că statul român va suporta cheltuielile de repatriere ale cetățenilor români decedați în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană. Această măsură vine ca un sprijin important pentru familiile românilor care își pierd viața în afara țării și nu pot acoperi costurile ridicate asociate cu repatrierea.

Detaliile proiectului de lege

Legea adoptată de Camera Deputaților obligă statul român să acopere costurile de repatriere, în limita a 5.000 de euro, pentru cetățenii români decedați în străinătate. Această sumă poate fi solicitată de către familiile îndoliate, care altfel ar trebui să suporte cheltuieli mari pentru transportul trupurilor neînsuflețite în România.

Proiectul de lege reglementează clar că, în cazul în care costurile de repatriere depășesc plafonul de 5.000 de euro, diferența poate fi acoperită din taxele consulare. Această prevedere este menită să ofere o soluție completă familiilor care se confruntă cu astfel de tragedii, oferind un sprijin financiar esențial.

Un factor important care a determinat adoptarea acestui proiect de lege este creșterea constantă a numărului de români care locuiesc și muncesc în străinătate. Estimările recente indică faptul că numărul cetățenilor români aflați în afara granițelor țării va depăși curând 6,5 milioane. Din această cauză, situațiile în care familiile trebuie să suporte costurile repatrierii celor decedați devin din ce în ce mai frecvente.

„Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere. Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Implementarea și normele metodologice

Pentru punerea în aplicare a acestei legi, normele metodologice vor fi stabilite printr-un ordin comun emis de ministrul Afacerilor Externe și ministrul Finanțelor. Aceste norme vor trebui elaborate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, asigurând astfel un cadru legal clar și transparent pentru gestionarea cererilor de repatriere.

Sumele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli vor fi alocate anual în bugetul Ministerului Afacerilor Externe. În acest fel, statul român va asigura fondurile necesare pentru a răspunde solicitărilor familiilor care își pierd rudele în străinătate.

Această lege este o măsură importantă de sprijin pentru comunitățile românești din diaspora. În situațiile tragice în care cetățenii români își pierd viața departe de casă, familiile lor nu vor mai fi nevoite să suporte singure costurile ridicate ale repatrierii. Proiectul de lege, adoptat inițial de Senat și acum de Camera Deputaților, care este for decizional, reprezintă un pas esențial în asigurarea protecției și sprijinului românilor din străinătate și a familiilor acestora.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: