Redactia.ro
Home » Știri » Românii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a-și cumpăra vechime în muncă. Ce trebuie să știi

Românii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a-și cumpăra vechime în muncă. Ce trebuie să știi

vechime munca

Până la data de 1 septembrie 2023, cei care doresc să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat pot face acest lucru prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și prin efectuarea plăților corespunzătoare. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Avocat.net pune la dispoziție toate răspunsurile la întrebările referitoare la procedură, astfel oferind claritate celor care încă au nelămuriri în această privință. Iată ce trebuie să știți!

Cine poate să plătească retroactiv contribuția la pensii?

Conform Ordonanței de Urgență 163/2020, care a introdus acest mecanism, persoanele care nu sunt pensionari au posibilitatea de a efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anterioare lunii încheierii contractului de asigurare. Aceste perioade sunt cele în care persoana nu a înregistrat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, fie în țară, fie în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România are încheiate instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

Pot folosi mecanismul și cei care au lucrat în străinătate pentru perioade în care au cotizat acolo?

Conform OUG 163/2020, persoanele care au realizat stagii de cotizare în alte țări nu pot apela la acest mecanism pentru a acoperi perioadele respective în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale. Acest mecanism se aplică doar pentru perioadele în care persoanele nu au avut stagii de cotizare sau stagii asimilate stagiului de cotizare în niciun sistem de asigurări sociale, fie în țară, fie în alte țări cu care România are încheiate acorduri în domeniul securității sociale.

Cum pot să plătesc retroactiv contribuția la pensii?

Prin semnarea unui contract cu casa teritorială de pensii relevantă pentru solicitant, acesta poate înregistra perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale și totalul cuantumului contribuției de asigurări sociale. Aceste informații vor fi consemnate în contractul de asigurare socială și vor servi drept bază pentru plata contribuției de asigurări sociale în perioadele respective.

Până când pot plăti în condițiile stabilite de OUG 163/2020?

Până la data de 1 septembrie 2023, actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii sunt în vigoare. După această dată, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019). Cu toate acestea, aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou, iar aceasta se va aplica, teoretic, abia din ianuarie 2024. Astfel, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, actualele reguli pentru plata retroactivă la pensii rămân în vigoare.

Mai am puțin până la vârsta de pensionare, pot plăti contribuția pentru acești ani, astfel încât să ies de-acum la pensie?

Nu, nu se poate. Plata contribuției de asigurări sociale se poate face pentru perioade de cel mult șase ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare. Această plată se aplică strict pentru perioadele în care solicitantul nu a avut asigurare și se dorește acoperirea lor prin încheierea contractului cu casa de pensii relevantă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: