Redactia.ro
Home » Știri » S-a dat lege: Un nou concediu de 10 zile în România! Cine va beneficia

S-a dat lege: Un nou concediu de 10 zile în România! Cine va beneficia

S-a dat lege: Un nou concediu de 10 zile în România! Cine va beneficia

Pe 21 iunie 2024, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege importantă pentru toți tații din România care au calitatea de salariat. Conform noii legi, aceștia vor beneficia de un concediu paternal extins, un drept esențial pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Un nou concediu de 10 zile în România

Legea promulgată modifică și completează Legea concediului paternal nr. 210/1999, extinzând durata concediului paternal de la cinci la zece zile lucrătoare. Actul normativ, aprobat inițial prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2022, transpune în legislația națională dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 privind echilibrul între viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Cine va beneficia

Noua lege prevede acordarea concediului paternal tuturor taților care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, eliminând cerința de a fi asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, sunt asimilate salariaților și alte categorii de persoane, inclusiv cele cu contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat sau management, și cele care ocupă funcții de demnitate publică.

Alte măsuri importante

Printre măsurile esențiale ale actului normativ se numără:

  • Extinderea duratei concediului: De la 5 la 10 zile lucrătoare.
  • Protecție împotriva concedierii: Reglementări clare care interzic concedierea salariatului pe perioada efectuării concediului paternal.
  • Sancțiuni pentru nerespectarea legii: Introducerea de sancțiuni în cazurile de nerespectare a prevederilor legale.

Procesul legislativ

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la sfârșitul lunii mai. Senatul, ca primă cameră sesizată, a adoptat proiectul pe 19 septembrie 2022.

Noua lege reprezintă un pas semnificativ în direcția sprijinirii taților și a echilibrului dintre viața profesională și cea privată, oferindu-le mai mult timp pentru a se dedica familiilor lor.

Indemnizație creștere copil în 2024: Ce acte sunt necesare la dosar

În 2024, părinții nou-născuților pot beneficia de indemnizație de creștere a copilului, conform legislației în vigoare. Iată detaliile despre cine poate beneficia, actele necesare, și cum se calculează această indemnizație.

Pentru a obține indemnizația de creștere a copilului, trebuie să depui un dosar complet, care să conțină următoarele documente:

  • Cerere tip pentru indemnizație creștere copil
  • Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
  • Actul de identitate al celuilalt părinte (copie și original)
  • Certificatul de naștere al copilului (copie și original)
  • Hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, dacă este cazul (copie și original)
  • Livretul de familie (copie)
  • Certificat de căsătorie (copie și original)
  • Adeverință de la angajator care să ateste veniturile realizate, perioada de muncă și datele de concediu de maternitate și creștere copil
  • Declarație pe proprie răspundere (în cazul în care tatăl solicită dreptul)
  • Dosar cu șină
  • Extras de cont bancar pe numele beneficiarului

Potrivit legislației, indemnizația pentru creșterea copilului este disponibilă părinților care au realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni consecutiv în ultimele 24 de luni înainte de nașterea copilului. De asemenea, sunt incluse și alte situații, cum ar fi:

  • Persoanele care și-au însoțit soțul în misiune în străinătate
  • Beneficiarii de indemnizație de șomaj
  • Persoanele care au avut pensie de invaliditate
  • Studenții și absolvenții recenți
  • Cei care au beneficiat de concediu fără plată pentru cursuri de formare

Indemnizația pentru creșterea copilului în 2024: Cum se face calculul

Indemnizația lunară se stabilește la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori nașterii copilului. Valoarea indemnizației este cuprinsă între 1.495 lei și 8.500 lei, indiferent de veniturile părintelui care solicită concediul.

La cât timp se depun actele necesare

Dosarul trebuie depus în cel mult 60 de zile lucrătoare de la încetarea concediului de maternitate. Concediul de maternitate cuprinde concediul prenatal și postnatal, totalizând maximum 126 de zile, dintre care cel puțin 42 de zile trebuie să fie postnatale.

Când se plătește indemnizația pentru creștere copil

Indemnizația se plătește fie imediat după nașterea copilului, fie după terminarea concediului postnatal, dacă dosarul este depus în termenul de 60 de zile. Plata se face retroactiv, începând cu ziua următoare încetării concediului de maternitate.

Părinții de gemeni, tripleți și multipleți beneficiază de o majorare cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, începând cu al doilea copil. Aceste majorări se aplică și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil. Plafonul veniturilor supuse impozitului ce pot fi obținute în perioada concediului de creștere copil a fost majorat de la 6.500 lei la 10.512 lei.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: