Redactia.ro
Home » Știri » Salarii generoase asigurate de statul român. Câţi bani au încasat ÎPS Teodosie și Patriarhul Daniel în luna martie

Salarii generoase asigurate de statul român. Câţi bani au încasat ÎPS Teodosie și Patriarhul Daniel în luna martie

Sunt plătite salarii generoase de către statul român pentru personalul clerical și înalții prelați din Biserica Ortodoxă Română. Teodosie Petrescu, de exemplu, câștigă lunar același salariu ca un ministru al României.

Teodosie Petrescu, liderul BOR încasează un venit fabulos

Teodosie Petrescu, Arhiepiscop al Tomisului, este unul dintre cei mai bine plătiți bugetari din țara noastră, salariul său fiind comparabil cu cel al unui ministru. Totuși nu depășește venitul  Patriarhului Daniel, care are același salariu precum Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Nici preoții ”de rând” nu-și fac griji pentru ziua de mâine. Aceștia au salarii mult mai mari decât majoritatea românilor.

ÎPS Teodosie, salariu de ministru

Teodosie Petrescu, liderul BOR care a reușit să-l enerveze chiar și pe Patriarhul Daniel prin declarațiile repetate pro-Rusia, pro-Putin, primește din partea statului român un venit colosal.

Potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (actualizat în 2022), „salariul de bază al lui Teodosie Petrescu și al celorlalți arhiepiscopi și șefi de cult din România (în număr de 22) este 21.840 de lei pe lună.”

„Teodosie țintește însă și mai sus, el solicitând de la Patriarhie reînființarea Mitropoliei Dobrogei, care în prezent este integrată în cea a Munteniei. În cazul în care va fi ajunge să fie ales mitropolit, el va rămâne cu același salariu, însă influența sa în rândul Bisericii Ortodoxe Române va crește semnificativ.”, conform Fanatik.

ÎPS Teodosie este pro-Putin

„Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun fără frică şi fără nicio ezitare. Este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. În ţara sa, şi Putin, şi Medvedev, sunt ctitori”, a declarat Teodosie.

Acesta a refuzat să condamne actele de agresiune ale președintelui Rusiei.

„Fiecare dintre noi se onorează sau se compromite moral în cel mai relevant mod cu putinţă prin poziţionarea faţă de răul cu chipul hidos al crimei, faţă de nedreptatea strigătoare la cer şi mai ales faţă de Adevăr. Recidivând, unii se compromit spectaculos şi ireversibil”, a scris Vasile Bănescu pe contul lui de socializare.

Patriarhul Daniel, cel mai bine plătit om al bisericii

Cel mai mare salariu din BOR este, în acest moment, al Patriarhului Daniel.

Potrivit legii „salarizării, funcția de patriarh se asimilează celei de președinte al Senatului sau al Camerei Deputațiilor, ceea ce înseamnă că, în martie 2022, ÎPS Daniel a avut o indemnizație brută de 23.920 lei.

Episcopii și episcopii-vicar patriarhal (în număr de 34) au câștigat, în martie 2022, suma de 19.552 de lei iar episcopii vicari, episcopii-coajutor și arhiereii (26) au primit 18.720 lei.

Conform aceluiași document, un consilier patriarhal câștigă 5.517 lei, un secretar patriarhal sau inspector general bisericesc primește 5.101 lei, un secretar al Cancelariei patriarhale are 4.600 de lei iar un stareț – 4.372 lei.”

Ce salarii primesc preoții „de rând”

„De asemenea, un preot gradul 1 cu studii superioare primește 4.000 de lei pe lună, iar unul cu studii medii  – 3.700 de lei pe lună. La gradul 2, preoții au asigurat un venit de 3.900 lei. Un preot definitiv primește 3.850 lei (studii superioare) sau 3.650 lei (studii medii) iar unul debutant – 3.700 lei (studii superioare) sau 3.550 (studii medii).

În ceea ce privește personalului clerical al cultelor recunoscute în România (preot, diacon, pastor, vestitor, rabin, cantor, oficiant de cult), aceștia pot ajunge la un venit lunar de bază de peste 5.500 de lei, funcția lor fiind asimilată cu cea de profesor cu studii superioare.”, potrivit aceleași surse.

 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: