Redactia.ro
Home » Știri » Salarii mărite din Iunie 2024. Ce categorii de români vor beneficia de majorări

Salarii mărite din Iunie 2024. Ce categorii de români vor beneficia de majorări

Vești importante pentru românii care au credite la bănci

Începând cu 1 iunie 2024, mai multe categorii de bugetari români vor beneficia de creșteri salariale conform calendarului stabilit la începutul anului. Aceste majorări salariale vin în contextul unor proteste și negocieri intense care au avut loc pe fondul campaniei electorale.

Categorii de bugetari cu salarii majorate

Conform noilor reglementări, următoarele categorii de bugetari vor primi majorări salariale începând cu luna iunie 2024:

  1. Profesori: Creștere salarială de 8%
  2. Doctori și personal medical auxiliar: Creștere salarială de 10%
  3. Personal din administrație: Creștere salarială de 5%
  4. Angajați ai Oficiului Național al Registrului Comerțului și ai oficiilor Registrului Comerțului de pe lângă tribunale: Creștere salarială de 5%
  5. Funcționari publici din anumite localități, inclusiv angajați din domeniile cultură și diplomație: Creștere salarială de 5%

Aceste creșteri reprezintă a doua tranșă din majorările salariale care nu au putut fi acordate la începutul anului. Deși angajații din sectorul public au cerut indexări de 25%, guvernul a aprobat doar o creștere de 10%, împărțită în două tranșe.

În contextul acestor majorări, Confederația Cartel Alfa a acuzat guvernul de hărțuire și amenințare a angajaților care protestează legitim. Sindicaliștii susțin că declarațiile premierului din ședința de guvern de săptămâna trecută sunt inacceptabile și constituie un exemplu nociv pentru angajatorii abuzivi din sistemul public și privat.

Confederația Cartel Alfa a subliniat că deficitul major de forță de muncă în România este cauzat și de aceste atitudini patronale abuzive, alături de salarizarea necorespunzătoare. Ei au evidențiat că angajații care protestează pentru drepturile lor nu sunt cei implantați politic, ci angajații competenți și experimentați care suportă capriciile diverșilor șefi politici și inechitățile sistemului.

Creșterea cheltuielilor de personal

Cheltuielile de personal au crescut semnificativ în primele patru luni ale anului 2024, ajungând la peste 50 de miliarde de lei, cu aproape 21% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Guvernul a anunțat, de asemenea, intenția de a reduce sporurile nemeritate și de a diminua veniturile angajaților din sectorul public care nu atrag fonduri europene.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că guvernul va reduce sporurile acordate angajaților din sectorul public care nu aduc bani europeni sau au proiecte blocate. În acest context, anumite categorii de funcționari ar putea pierde până la 50% din salarii. Ministerul Finanțelor trebuie să prezinte premierului lista celor care beneficiază de sporuri nemeritate, iar acesta va decide cine va pierde aceste venituri.

Sporul acordat în luna martie 2024 a reprezentat pentru unii aleși locali o majorare a salariului cu 50%. Aceasta înseamnă că primarul Capitalei primește un supliment de 6000 de lei la salariu, în timp ce un primar de comună beneficiază de aproximativ 3000 de lei în plus.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că toți cetățenii UE pot solicita finanțare din partea Uniunii Europene, în funcție de natura activității sau a proiectului. Printre beneficiarii frecvenți ai finanțărilor UE se numără tinerii, cercetătorii, agricultorii, întreprinderile și organismele publice (orașele și regiunile).

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns criticilor și acuzațiilor de hărțuire

Premierul a afirmat că nu a amenințat pe nimeni și că guvernul face tot posibilul pentru a susține creșterile salariale în mod sustenabil. El a menționat că România nu mai face împrumuturi pentru a susține consumul, ci pentru a asigura dezvoltarea economică a țării.

Ciolacu a subliniat că guvernul a acordat majorările salariale în limitele posibilităților bugetare și că este deschis la dialog, dar nu va răspunde la șantaj. El a adăugat că angajații din sectorul public care nu sunt mulțumiți de condițiile actuale sunt liberi să demisioneze.

Creșterea cheltuielilor de personal și majorările salariale vin într-un context economic dificil, cu inflație ridicată și presiuni bugetare. Guvernul încearcă să echilibreze nevoile de creștere a veniturilor populației cu necesitatea de a menține sustenabilitatea financiară a țării.

Totodată, guvernul a inițiat o serie de măsuri pentru a stimula atragerea fondurilor europene și pentru a îmbunătăți gestionarea proiectelor finanțate de UE. Aceste măsuri sunt esențiale pentru dezvoltarea economică pe termen lung și pentru creșterea calității vieții cetățenilor.

Majorările salariale din iunie 2024 reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale bugetarilor din România. Deși creșterile salariale nu sunt la nivelul solicitat de sindicate, ele reflectă eforturile guvernului de a răspunde cerințelor angajaților și de a menține echilibrul bugetar.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: