Redactia.ro
Home » Știri » Sâmbăta Morților 2022. Când are loc această sărbătoare

Sâmbăta Morților 2022. Când are loc această sărbătoare

Sâmbăta Morților 2022. Când are loc în acest an importanta sărbătoare pentru toți românii îi pomenesc pe cei adormiți, plecați din această lume. În 2022, Sâmbăta Morților se celebrează chiar în luna februarie.

Sărbătoarea de Sâmbăta Morților marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

Sâmbăta Morților 2022. Când are loc această sărbătoare

Sâmbăta Morților este o sărbătoare extrem de importantă pentru mai toți românii. Iar în 2022, e prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 26 februarie atunci când se face pomenirea celor adormiți.

Ce trebuie să luăm aminte cu toții este că Sâmbăta Morților 2022 este cunoscută și ca Moșii de iarnă 2022.

Biserica Ortodoxă marchează această sărbătoare printr-o slujbă special prin care sunt pomeniți cei trecuți la cele veșnice. De Sâmbăta Morților, ritualul prevede ca în fiecare biserică să fie oficiată Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului.

Sâmbăta Morților 2022. Tradiții și obiceiuri

Așa cum o cere tradiția, toți credincioşii care fac pomeniri de Sâmbăta Morților 2022 trebuie să meargă la biserică de dimineaţă pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Vor aduce colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite.

Pe lângă acestea, creștinii pot împărți și vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate. După slujba de la Biserică, se poate oficia parastasul.

Apoi familia merge la cimitir, unde trebuie să aprindă lumânări. Este bine să fie aprinse două lumânări pentru cel pomenit. Astfel, se spune că așa vor avea mai multă lumină pe lumea cealaltă.

Este bine de știut și că Sâmbăta Morților 2022 este cunoscută în unele zone ale țării drept sub numele de „Moșii de piftii”.

Sâmbăta Morților 2022. Rugăciune pentru cei adormiți

Aceasta este una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru cei adormiți, care se va rosti de Sâmbăta Morților 2022.

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini