Așteptarea a luat sfârșit! Cireșele de mai au început să apară pe toate tarabele din piețele din București. Un singur lucru ar putea ține cumpărătorii departe: prețul. Iată cât a ajuns să coste un kilogram de fruct într-o piață din Capitală.
Cât a ajuns să coste un kilogram de cireșe pe piață
În weekendul ce tocmai a trecut, comercianții au adus la tarabă mult așteptatele cireșe. Mari, ochioase și foarte dulci, lădițele cu cireșe tronează la fiecare pas în piețele din Capitală. Singurul inconvenient pentru „omul de rând” ar fi tocmai prețul practicat de vânzători. Într-o piață din sectorul 6 al Capitalei, de exemplu, un kilogram de cireșe este vândut cu 180 de lei.
Un preț nu tocmai convenabil pentru pensionari ori românii care muncesc pe minimul pe economie. Chiar și una dintre vânzătoare recunoaște că prețul este unul piperat și deloc atrăgător pentru cumpărătorii ei obișnuiți.
Reporter: Ați avut clienți la cireșe?
Vânzătoare: Puțini…
Reporter: Îi sperie prețul?
Vânzătoare: Nu toți își permit, e de înțeles. Numai că asta-i piața, la prețul ăsta se vând. Și noi le aducem direct din Grecia…
Reporter: Ce vă spun oamenii când văd prețul?
Vânzătoare: Eee, mulți zic că e foarte mult și că nu au de unde. Alții iau 2-3 de poftă.
Proprietățile benefice ale cireșelor asupra organismului uman
În ciuda prețului deloc atrăgător, cireșele ocupă un loc fruntaș în preferințele românilor. Asta și din cauza proprietăților benefice asupra organismului. Cireșele sunt bogate în vitamine și fibre și mulți nutriționiști le recomandă persoanelor care suferă de reumatism, gută ori artrită. Citată de Adevărul.ro, medicul Daniela Stan a explicat mai pe larg beneficiul consumului de cireșe asupra organismului uman: „Ciresele stimulează şi susţin imunitatea naturală organismului şi reglează funcţia sistemului digestiv (au rol în reglarea procesului de fermentatie intestinală), prin conţinutul ridicat de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi. S-a dovedit că deteriorarea celulelor, în urma acţiunii radicalilor liberi, accelerează procesul de îmbătrânire. Graţie continutului ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent. Pentru că sunt bogate în provitamina A, cireşele contribuie la creşterea acuităţii vizuale şi menţin sănătatea ţesuturilor (piele, mucoase, epiteliu)”.