Vești importante pentru toți românii care susțin protejarea mediului: Sistemul Garanție-Returnare (SGR), lansat în 2023 și deja aplicat în mii de magazine din întreaga țară, urmează să fie extins. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că autoritățile lucrează la introducerea unei a patra categorii de ambalaje în cadrul sistemului – este vorba despre ambalajele reutilizabile, într-o primă etapă doar cele din sticlă.
Proiectul urmează să fie pus în consultare publică în următoarele săptămâni, iar scopul este clar: România face un pas înainte spre o economie circulară și un sistem modern de reciclare, aliniat la bunele practici europene.
Ce este Sistemul Garanție-Returnare – SGR și cum funcționează?
SGR este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de mediu din România. Implementat oficial în noiembrie 2023, sistemul permite românilor să recupereze o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat – fie că este din plastic, sticlă sau metal, cu volum între 0,1 și 3 litri, marcate cu eticheta „Ambalaj cu garanție”.
Funcționează simplu: cumperi o băutură ambalată într-un recipient marcabil SGR, plătești o garanție de 0,50 lei, iar după consum, returnezi ambalajul în orice magazin dotat cu sistem de colectare automat sau manual, recuperând banii pe loc. Este un model care funcționează deja eficient în state precum Germania, Lituania sau Finlanda.
O noutate pentru România: ambalajele reutilizabile
Acum, la câteva luni de la implementarea sistemului clasic, Ministrul Mediului a venit cu o propunere care schimbă regulile jocului: introducerea ambalajelor reutilizabile din sticlă în același sistem. Așadar, pe lângă ambalajele de unică folosință, românii vor putea returna și recipiente special concepute pentru a fi spălate, dezinfectate și refolosite – nu topite sau distruse.
„M-aş bucura să pun pe agenda publică un subiect nou. Este legat de ambalajul reutilizabil, într-o primă fază doar pentru sticlă, pentru că n-aş vrea să discutăm despre altceva.
Eu cred că a venit momentul şi trebuie să mărturisesc că am mai încercat să fac discuţia asta, în urmă cu un an şi jumătate, când, după lungii discuţii, am ajuns la concluzia că exista riscul să complicăm prea mult sistemul într-un moment în care lucrurile oricum nu erau suficient de clare, dar cred că astăzi SGR-ul a ajuns la o maturitate suficientă cât să vorbim despre a patra categorie de ambalaje, respectiv ambalajul reutilizabil”, a anunţat Mircea Fechet, în cadrul unei conferinţe, potrivit „Știrileprotv.ro”.
Garanție similară și upgrade pentru aparatele de colectare
În ceea ce privește garanția acordată pentru ambalajele reutilizabile, ministrul a menționat că aceasta va fi „probabil similară” cu cea deja aplicată – adică 50 de bani per recipient returnat.
Diferența importantă vine din modul de colectare. Pentru a evita deteriorarea acestor ambalaje, aparatele automate vor trebui modificate, astfel încât să le recunoască și să le gestioneze cu grijă.
„Sper că într-o săptămână-două voi putea să pun în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern prin care introducem în sistemul garanţie-returnare şi ambalajul reutilizat.
Va purta probabil o garanţie similară, (..). Probabil va trebui ca anumite aparate de colectare automată să dobândească un upgrade pentru a putea prelua ambalajul reutilizabil, nu ne dorim ca acesta să ajungă spart în cuva cu sticlă şi spun eu că e un pas înainte şi că nu avem niciun motiv să nu fim ambiţioşi şi la acest capitol”, a mai precizat ministrul.
De ce este importantă această extindere?
România produce anual peste 500.000 de tone de deșeuri de ambalaje, dintre care doar o parte ajung în centrele de reciclare. Ambalajele reutilizabile, spre deosebire de cele de unică folosință, pot fi folosite de zeci de ori înainte de a fi scoase din uz, reducând semnificativ cantitatea de deșeuri generată.
Extinderea SGR-ului în această direcție ar avea un impact major asupra mediului, economiei circulare și comportamentului consumatorilor. Vorbim despre mai puțină risipă, mai puține emisii și mai multe locuri de muncă în industria reutilizării și spălării recipientelor.
Ministrul Mediului a precizat că în aproximativ două săptămâni, proiectul de hotărâre de guvern va fi lansat în consultare publică. Asta înseamnă că toți cei interesați – consumatori, retaileri, ONG-uri – vor putea trimite opinii, sugestii sau observații legate de noua propunere.
Extinderea SGR-ului cu ambalajele reutilizabile este un gest curajos și necesar, într-o societate care nu își mai permite să ignore criza deșeurilor. Este o decizie care cere implicare, logistică și educație, dar care aduce beneficii pe termen lung – atât pentru planetă, cât și pentru buzunarul fiecărui român.
Românii sunt încurajați să se implice, să înțeleagă regulile și să contribuie activ la un sistem care îi răsplătește nu doar financiar, ci și moral: pentru că fiecare ambalaj returnat înseamnă un pas mai aproape de o lume mai curată.